Coronaramte sømænd: Markgil har ikke været i land i fire måneder

Rigspolitiets indrejserestriktioner begrænser udenlandske søfolk i at gå i land i de danske havne. Flere har været afskåret fra land i månedsvis.

02:18

VIDEO: Besætningsmedlemmet Markgil Volante (til højre) har ikke været på land siden han steg ombord på skibet – for fire måneder siden. Se indslaget her.

Mens der efterhånden næsten er normale tilstande for både skoler, kroer og forsamlinger, så må tusindvis af søfolk stadig ikke forlade deres skibe, mens de ligger i havn.

Læs også Beregn dine indefrosne feriepenge: Så meget kan du få

Blandt andet de skibe, der anløber Danmarks største havn, Aarhus, hvor fragtskibet Henrike lå til i dag:

Besætningen er en blanding af tyskere og filippinere. Besætningsmedlemmet Markgil Volante har ikke været på land siden han steg ombord på skibet – for fire måneder siden:

Det er meget hårdt at skulle blive her og ikke at kunne gå i land, så man kan tage på sømandshjem, hvor der er internet, og hvor man kan hygge sig med andre.

Margil Volante, besætningsmedlem, fragtskibet Henrike

- Det er meget hårdt at skulle blive her og ikke at kunne gå i land, så man kan tage på sømandshjem, hvor der er internet, og hvor man kan hygge sig med andre, siger han til TV2 ØSTJYLLAND

Savner fast grund under fødderne

Normalt tager Aarhus Sømandshjem imod de mange udenlandske søfolk. Men det har været udelukket de seneste måneder, og derfor håber bestyren af sømandshjemmet at søfolket snart kan få fast grund under fødderne igen:

Læs også Hård kritik fra rådmand i plejehjemssag: - Hykleri ud over alle grænser

- Den almindelige kontakt til alle mulige andre mennesker, end det her lille crew der er ombord på skibenene, den har de fuldkommen mistet og været afskåret fra i rigtig mange måneder.

Friheden til at kunne færdes som almindeligt menneske, det kunne jeg godt onde de her kære søfolk, som kommer med varer til dig og mig.

Paw Ankjær, bestyrer hos Aarhus Sømandshjem

- Friheden til at kunne færdes som almindeligt menneske, det kunne jeg godt onde de her kære søfolk, som kommer med varer til dig og mig, siger Paw Ankjær, der er bestyrer hos Aarhus Sømandshjem til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også COVID-19 LIVE: Statsministeren indkalder til pressemøde

Aarhus Sømandshjem har forsynet skibsbesætningerne med alt fra tandpasta, chips og chokolade i de måneder, hvor besætningen ikke har kunnet gå i land.

Ingen lempelse for søfolket

Det er Rigspolitiets indrejserestriktioner, der begrænser de udenlandske søfolk i at gå i land i danske havne.

Og selvom myndighederne på mandag lemper indrejserestriktionerne for personer fra Tyskland, Norge eller Island, så får det ingen betydning for søfolkene:

Læs også Østjysk hjertesyg tvunget til at pendle til Rigshospitalet

- Udenlandske søfolk kan fortsat ikke gå på land i Danmark. De rejserestriktioner som løftes nu, er i forhold til, at for eksempel tyskere kan komme på sommerhusferie i Danmark, men rejserestriktionerne blev jo ikke fuldt ud ophævet ved de lempelser som træder i kraft i den kommende uge, siger Lene Frank, politidirektør i Rigspolitiet til TV2 ØSTJYLLAND.