Sød musik: Symfoni-orkester får millioner fra ministeren

Kulturminister Mette Bock tager penge fra hovedstadsorkester og uddeler til blandt andet Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester har udsigt til en økonomisk håndsrækning.

Kulturminister Mette Bock (LA) har besluttet, at landsdelsorkestrene skal have tilført flere penge de kommende år. Foto: Bo Amstrup - Scanpix

1 af 2

Finanslovsstramninger og beskårede tilskud fra Aarhus Kommune har de seneste år presset Aarhus Symfoniorkester.

Tidligere har orkesteret måtte erkende, at der var visse værker, som ikke kunne spilles, fordi der simpelthen var for få musikere. Nu har piben imidlertid fået en anden lyd.

Læs også Mismod i symfoniorkester

Kulturminister Mette Bock (LA) har besluttet, at de såkaldte landsdelsorkestre, som Aarhus Symfoniorkester hører ind under, skal have tilført flere penge de kommende år.

For de fire orkestre i Aarhus, Odense, Aalborg og Sønderjylland drejer det sig i første omgang om to millioner kroner ekstra i 2018. Det beløb vil gradvist stige til 7,8 millioner kroner frem mod 2021. 

KORT: Aarhus Symfoniorkester har til huse i bygningerne ved Musikhuset Aarhus:

Pengene bliver taget fra orkestret Copenhagen Phil, og det er den aarhusianske kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) godt tilfreds med.

- Jeg glæder mig over, at der nu bliver gjort op med den mangeårige skævvridning af kulturmidlerne mellem Hovedstadsområdet og resten af Danmark. Der findes mange kulturtilbud vest for Valby Bakke som er med til at løfte hele Danmark og give alle danskere adgang til kultur i international klasse, fortæller han i en pressemeddelelse. 

Derudover vil kulturministeren have, at der skal arbejdes på en strategi i forhold til samarbejde mellem orkestrene og talentudvikling. 

For mig er det vigtigt, at alle danskere har adgang til klassisk musik af høj kvalitet.

Mette Bock, kulturminister

- For mig er det vigtigt, at alle danskere har adgang til klassisk musik af høj kvalitet. Det kræver, at vi flytter ressourcer fra hovedstaden og Sjælland til Fyn og Jylland, lyder det fra kulturminister Mette Bock. 

Aarhus Symfoniorkester har i alt 64 fastansatte musikere, som spiller på alt lige fra violin til tuba, bratsch og kontrabas. 

02:19

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND fortalte for to år siden, i marts 2015, om Aarhus Symfoniorkesters pressede økonomi. 

Luk video