Snyde-sms'er i omløb: Det er en af de 'bedre'

Lad være med at trykke på linket, hvis du modtager en snyde-sms

Foto: Fra Facebook / Genrefoto

Din NemID er låst. For at låse din konto bekræft din identitet her.

Sådan lyder det i en snyde-sms, der er i omløb i øjeblikket. En af dem, der har modtaget en snyde-smske sms, er 26 årige Kia Pernille Kristensen fra Aarhus.

Hun er studerende og modtog sms'en mandag aften ved 22-tiden. Der stod ikke noget telefonnummer som afsender på sms'en, men blot 'Digital.'

Derfor åbnede hun den mystiske sms og læste indholdet.

Læs også Falsk brev i omløb om nyt asylcenter i Stavtrup

- Men så så jeg, at linket så lidt mistænkelig ud. Så jeg gik ind på min e-boks for at se, om jeg kunne logge ind, og det kunne jeg sagtens, siger Kia Pernille Kristensen.

- Så tænkte jeg 'fuck mand'... det er en af de 'bedre', for man skal være meget opmærksom på linket for at opdage det, siger Kia Pernille Kristensen.

- Hvis man ikke er særlig fiks på fingrene til it, så kan man godt tænke, at man da straks må gå ind og bekræfte ens identitet. Man skal være lidt vågen med den her, fordi den bruger alle de gængse udtryk. Den skal bare slettes med det samme, siger Kia Pernille Kristensen.

Snyde-sms'en, der i øjeblikket florerer i Danmark, er langt fra den første af sin slags. Men derfor skal man alligevel være opmærksom.

Trykker du på linket og afgiver personlige oplysninger om eksempelvis din bankkonto eller koder fra dit nøglekort, risikerer du at blive udsat for identitetstyveri eller indbrud i din netbank.

- Det er noget, vi ser løbende. Det startede med at være en bølge, der kom med måneders mellemrum. Den enkelte borger vil måske kun opleve at få en sms eller en e-mail i løbet af et år, men det er stigende, siger Ulrik Marschall, presseansvarlig hos Nets DanID, Ulrik Marschall.

Læs også Politiet advarer mod fupopkald fra 'Microsoft'

Han advarer stærkt imod, at man trykker på linket, hvad enten det er en snyde sms eller en snyde e-mail, man modtager.

 - Linket kan lede dig ind på en falsk hjemmeside, hvor man bliver bedt om at afgive kortoplysninger. Eller der kan blive lagret en ondsindet virus på din computer, der efterfølgende kan afløse koder, siger Ulrik Marschall.

Det er svært at sige, hvem der står bag snyderiet. Nets får løbende henvendelser om falske beskeder og forsøger at få lukket serverne ned, når de bliver opmærksomme på problemer. 

- Vi ved ikke, hvem der står bag. Vi gør, hvad vi kan for at orientere myndighederne. Det er let nok, når det er inden for grænserne, men det kan være en længere proces at få lukket servere, når det er i andre lande, siger Ulrik Marschall.

Udover at undgå at trykke på links i de falske beskeder, fraråder han også at tage billeder af nøglekortet og gemme det på telefonen.

- Det er i strid med brugerreglerne, og det gør det også nemt for dem, der vil misbruge det, siger Ulrik Marschall.