Snart kan elbiler parkere gratis på alle offentlige p-pladser i Aarhus

Fra den 1. oktober bliver det formentligt gratis for elbiler at parkere på alle offentlige parkeringspladser i Aarhus Kommune de første fire timer.

Det skal være mere attraktivt at køre elbil end benzinbil i Aarhus Kommune.

Derfor skal politikerne i Aarhus Byråd på onsdag behandle et forslag om, at det fra den 1. oktober skal være gratis for elbiler at parkere de første fire timer på alle offentlige parkeringspladser i Aarhus. Herefter betales normal takst.

I første omgang har det været gratis at parkere elbilen på byens ladepladser, men til efteråret kommer det højst sandsynligt også til at gælde på alle kommunale parkeringspladser.

Som det ser ud nu, er der nemlig flertal for forslaget blandt byrådspartierne, og det glæder Steen Bording Andersen (S), der er næstformand i Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune.

- Det er et godt signal at sende, hvis folk står og er i tvivl om, hvorvidt de skal skifte til elbil. Processen med at skifte om til el er en fødekæde, man skal sætte i gang. Fra Aarhus Kommune vil vi gerne sende et signal om, at vi skal hjælpes om den grønne omstilling, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Med den gratis parkering for elbiler er det Steen Bording Andersen (S) og andre politikeres håb, at der kommer flere elbiler i de kommende år.
Med den gratis parkering for elbiler er det Steen Bording Andersen (S) og andre politikeres håb, at der kommer flere elbiler i de kommende år. Foto: Aarhus Kommune

CO2-neutralt Aarhus i 2030

Aarhus Kommune vil være CO2-neutral i 2030, og derfor er det kommunens målsætning, at mindst 40 procent af bilerne i kommunen kører på strøm i 2030. I øjeblikket er det kun 1,5 procent af bilerne i Aarhus, der kører på el.

Med den fire timers gratis parkering for elbiler er politikernes håb, at der kommer flere elbiler til i de kommende år.

Hvorfor skal nogle mennesker have lov at parkere gratis frem for andre. Det er jo ikke alle, der har råd til en elbil?

- Hvis vi skal nå vores 2030-mål, så er transporten en rigtig vigtig ting, og hvis vi som kommune skal løse den opgave, så skal vi have de private med. Man kan efterhånden få elbiler, der ikke er så meget dyrere end almindelige biler, og så er der nogle, der vælger at prioritere at have en elbil, og det vil vi gerne belønne, siger Steen Bording Andersen.

I Aarhus Kommune vil softwarevirksomheder nu gøre det nemmere for elbilister at finde ledige ladepladser. En ny app skal gøre det muligt for bilisterne at spore hvor og hvornår en ladeplads er ledig.

Bekymring for beboerparkering

I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget har Teknik og Miljø-afdelingen i Aarhus Kommune rejst en bekymring i forhold til, at gratis parkering til elbiler kan komme til at skabe et stærkt incitament til at lede efter gratis parkering i centrale boligområder i stedet for at søge mod et parkeringsanlæg.

Det vil øge mængden af cirkulerende trafik, og gøre det sværere for beboere i Midtbyen at finde parkering i nærheden af deres egen bolig, lyder det i indstillingen til Aarhus Byråd.

Men det mener Steen Bording Andersen ikke, at der er grund til at være bekymret for:

- Så længe vi er nede på 1,5 procent elbiler i Aarhus, og at det drejer sig om fire timers gratis parkering, så er det godt nok marginalt, hvad det vil betyde. Men vi holder selvfølgelig øje med, at det ikke underminerer ordningen. Når der kommer 15-25 procent elbiler i Aarhus, så må vi tilbage til den gamle ordning, siger Steen Bording Andersen.

Forslaget skal behandles på byrådsmødet på onsdag den 1. september og forventes vedtaget.

Et nyt forsøg skal afprøve, om 100 biler kan køre på biomethanol i stedet for benzin. Bioemethanol udleder 70 procent mindre CO2 end benzin. Lars Thomsen har det seneste år kørt på biomethanol i sin Peugeot. Han er formand for Dansk Methanolforening og med til at bane vejen i det nye forsøg.