Sms'er er som udgangspunkt private

Adjunkt Camilla Hammerum fortæller, at det er arbejdsgiverens ansvar at indhente samtykke til at måtte læse private beskeder

02:36

1 af 2

Udfaldet af den retssag, der torsdag indledes mod Aarhus Havns tidligere direktør Bjarne Mathiesen og driftsleder Poul Erik Jessen, vil få principiel betydning for, hvor langt en arbejdsgiver må gå for at skaffe sig adgang til medarbejderes private kommunikation med hinanden.

Sagen stammer tilbage fra 2012, hvor ledelsen af Aarhus Havn aflæste sms-beskeder på medarbejderes arbejdstelefoner og senere fyrede tre af dem.

Retten i Aarhus skal tage stilling til, hvorvidt det var lovligt eller ulovligt, da ledelsen læste sms-beskederne.

Ifølge Camilla Hammerum, der er adjunkt i strafferet er det generelt altid arbejdsgiverens ansvar at indhente samtykke til at kigge i medarbejdernes telefon:

- Man har ret til, at oplysningerne er private som udgangspunkt, men man kan altså give samtykke til, at en arbejdsgiver må gøre sig bekendt med indholdet, siger hun.

Derfor opfordrer hun folk, der har arbejdstelefon, til at drøfte med deres arbejdsgiver, hvad de har adgang til:

- Hvis man har sådan nogle aftaler (om samtykke til at se indhold, red.), ja så har arbejdsgiveren ret til det. Har man derimod ikke sådan en aftale, ja så er det privat, siger hun.

Hør Camilla Hammerum fortælle mere i videoen øverst på siden.

Retssag om chefers adgang til sms'er indledes