Smøl med register koster liv

Århusiansk overlæge presser på for at få oprettet et landsdækkende register over trafikulykker.

Foto: Colourbox

10 millioner kroner koster et fatalt øjeblik i trafikken. Og selv banale trafikuheld løber let op i flere hundrede tusinde kroner til behandling, sygemeldinger, pension og så videre.

Derfor er det direkte dårlig samfundsøkonomi, at størstedelen af landets trafikulykker aldrig registreres, selv om det er muligt at udpege dem på landets sygehuse, skriver Århus Stiftstidende mandag. Trods åbenlyse fordele har sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ingen plan klar.

Overlæge Bent Erling Lindblad fra skadestuen på Århus Sygehus er utålmodig.

- Jeg og andre har i mange år peget på, at der er mange penge at hente ved forebyggende foranstaltninger. Skadestue-data er direkte brugbart i det forebyggende arbejde, siger han.

En af landets førende eksperter på området, overlæge Jens Lauritsen fra Odense Universitetshospital, fastslår, at forebyggelsen bliver skæv, hvis ikke alle de bløde trafikanter indgår. Og det er bestemt ikke ny viden.

- Det fremgår af alle landsdækkende trafikplaner tilbage til 1990, at sygehusdata bør indgå, siger Jens Lauritsen.

Så sent som for en måned siden har ministeren svaret folketingsmedlem Rune Lund (EL), at en landsdækkende registrering er 'en naturlig løsning på længere sigt'.