Smittetallet stiger massivt efter træningslejr: 18 ud af 50 sejlere smittede

Direktøren for Dansk Sejlunion frygter, at endnu flere er smittet.

Tirsdag eftermiddag kom det frem, at syv personer er testet positiv for coronavirus efter en træningslejr i sejlads i Aarhus i efterårsferien. Nu viser det sig, at de syv personer langt fra er de eneste. 

-  De positive coronatest-svar er kommet løbende ind. Da dagen sluttede i går, var vi oppe på 12 smittede og hen ad eftermiddagen i dag, er tallet steget til 18 ud af 50 sejlere, fortæller direktøren for Dansk Sejlunion, Christian Lerche, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Det drejer sig om 15 sejlere samt tre trænere, og Christian Lerche frygter, at tallet kommer til at stige yderligere de kommende dage. 

- Jeg er bekymret for, at det kan ske, fordi vi har givet sejlerne besked på, at de skal lade sig teste på fjerdedagen og igen på dag seks, og da træningslejren først sluttede i søndags, så betyder det jo, at de skal testes torsdag og lørdag, siger han og fortsætter: 

- Derfor er der selvfølgelig en risiko for, at de først er smittede lørdag eller søndag, og derfor først får et positivt svar senere, så det er jeg i høj grad bange for. 

Andre kan også være smittede 

Dansk Sejlunion fik den første melding om, at en sejler var testet positiv søndag. Derefter meddelte sejlunionen, at de 50 deltagere af træningslejren alle skulle lade sig teste på dag 4 og dag 6.

Desuden betragter de alle 50 personer som nære kontakter, hvorfor de alle er sendt i selvisolation. 

quote Vi kan ikke tillade os at sige, at der ikke er en relation, når man bruger samme toiletter og dørhåndtag.

Christian Lerche, direktør, Dansk Sejlunion

Men Sejlsportscentreret blev også brugt af andre end Dansk Sejlunions landsholdssejlere i efterårsferien.

Aarhus Sejlklub havde blandt andet en ungdomstræningslejr med omkring 30 sejlere, hvoraf flere er kærester eller søskende med landsholdssejlerne, fortæller Christian Lerche. Og det øger risikoen for, at smittespredningen kan være større. 

- Vi kan ikke tillade os at sige, at der ikke er en relation, når man bruger samme toiletter og dørhåndtag, derfor har vi opfordret deres ledelse til også at bede deres sejlere gå i isolation, siger han. 

Aarhus Sejlklub sender deres deltagere i karantæne  

Frygten er derfor nu, at smitten har spredt sig. 

Hos Aarhus Sejlklub fortæller de dog, at de på nuværende tidspunkt ikke har nogle smittede i klubben, men at de har valgt at følge Dansk Sejlunions strategi. 

- Alle, der deltog, er sendt i karantæne og bliver testet, men vi skal hen over weekenden, før vi har et overblik over situationen, og de fleste har fået svar på deres tests. Indtil da har vi lukket alt ned, siger Jørgen Ringgaard, der er formand for Aarhus Sejlklub, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Vil fremadrettet lave flere restriktioner

Landsholdssejlerne er hvert år samlet i Aarhus i uge 42, men på grund af forsamlingsforbuddet var der i denne omgang kun 50 personer til stede, hvilket er langt færre end normalt.

- Vi synes, vi har fuldt de anbefalinger, der findes og planlagt efter dem, men det er klart, at vi skal lære af det her, når vi skal planlægge kommende camps og træningsaktiviteter, siger Christian Lerche. 

Sejlerne har blandt andet overnattet sammen på en af byens højskoler, spist sammen og lavet flere indendørs aktiviteter. Det er nogle af disse ting, som man ifølge direktøren vil tage højde for fremadrettet. 

- Fremadrettet vil vi gøre, hvad vi kan for at undgå dette. Vi vil for eksempel skære den fælles overnatning væk, fjerne muligheden for besøg af forældre - uanset hvor meget man savner dem samt indsætte coronavagter, der skal hjælpe med at huske folk på, at de skal spritte hænder osv. Vi har ikke taget bussemand-rollen alvorligt nok, den her gang, siger han. 

Sammenhæng mellem smitte på gymnasiet og træningslejren  

TV2 ØSTJYLLAND kunne onsdag fortælle, at 12 elever på Marselisborg Gymnasium ligeledes er konstaterede smittede med coronavirus

Ifølge rektoren på Marlisborg Gymnasium, Kisten Skov, så stammer denne smitte netop fra tre-fire elever, der har været på sejler-træningslejren i efterårsferien. 

Dansk Sejlunion bekræfter, at tre af de smittede sejlere er elever på gymnasiet, men Christian Lerche tror ikke, at smitten skyldes, at eleverne har brudt deres selvisolation. 

- Det er ikke sandsynligt, at sejlerne allerede i mandags kan have nået at smitte så mange, men man kan forestille sig, at de har mødtes før, og det er der, hvor smitten er opstået, siger Christian Lerche.