Smittetallet blandt unge i Aarhus brager frem for anden dag i træk

Smittetallet i Aarhus galoperer afsted for anden dag i streg, og det er igen de unge, der dominerer smitten.

Kurven for personer, der er testet positiv med COVID-19, stiger for anden dag i træk i Aarhus Kommune. Det er det højeste smittetal i Østjylland.

Det er særligt de unge, der står for det høje smittetal. Fredag er to tredjedele af det samlede smittetal mellem 11-30 år.

106 personer ud af de 156 personer, som er testet positiv, er i aldersgruppen 11-30 år.

Derfor opfordrer Aarhus Kommune alle unge til at lade sig teste - også selvom de ikke har symptomer.

Smitten de seneste dage

Smittetallene i landets næststørste by Aarhus er steget drastisk den seneste tid. Torsdag blev der konstateret 103 nye smittetilfælde i kommunen, hvilket er mere end en fordobling fra de foregående dage.

Marselisborg Gymnasium, HHX Viby og Aarhus Katedralskole har måttet sende elever hjem den seneste uge på grund af flere smittetilfælde på skolerne.

Derfor opfordrer Aarhus Kommune alle kommunens unge til at lade sig teste for corona, det fortæller stadsdirektør i Aarhus Kommune Niels Højberg til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det eneste, der virkelig virker, er at finde de smittede og få opsporet eventuel videresmitte. Det drejer sig om at bryde smittekæderne, siger Niels Højberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Det viser sig blandt andet i en timelang kø foran teststedet ved bydelshuset i Tilst, hvor omkring 100 mennesker stod i kø for at blive testet. Heraf var de fleste i køen unge.

 - Vi har også fået en opfordring fra vores skoleleder om at lade os teste, og derfor står vi i den her lange kø for at være på den sikre side, fortæller Natasja Dybdahl Agger, som studerer på Marselisborg Gymnasium, der sendte alle elever hjem onsdag.

Niels Højberg estimerer, at der er omkring 60.000 i Aarhus i alderen 15-24 år, mens der fra Region Midtjyllands side er meldt ud, at der i hele Region Midtjylland er en testkapacitet på 9000 om dagen. Han vurderer, at det er realistisk, at alle unge i den alder lader sig teste.

- Rigtig mange unge har ikke symptomer, så de ved det ikke, om de smittet, før end de bliver testet. Derfor opfordrer vi dem nu til at blive netop det, siger Niels Højberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Ungekriseledelsen: - De unge har flere smitteflader

Aarhus Kommune oprettede et ungekrisemøde i september, hvor formålet er at inddrage og skabe idéer i forhold til, hvordan vi nedbringer smitten blandt de unge i Aarhus.

Formanden for Ungekriseledelsen i Aarhus forstå derfor ikke, hvorfor de er blevet glemt i de forløbende dage, hvor det hovedsageligt er de unge, som er smittet.

- Beslutninger træffes mange gange hurtigt, og denne gang har det så medført, at Ungekriseledelsen ikke var inddraget eller informeret om udvikling af anbefalingerne i dag. Vi bakker naturligvis op omkring dem, da det er vigtigt at blive testet. Men vi synes, det er en skam, at man ikke orienterer den nedsatte gruppe af unge, som arbejder med dette dagligt, fortæller Alexander Estrup som er formand for Ungekriseledelsen i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Alexander Estrup er Ungekriseledelsen en gruppe, der har styr på, hvad der sker i de unges liv, og det kommer ikke bag på ham, at det netop er de unge, der er meget repræsenteret i smittetallene. 

- Dette skyldes sandsynligvis, at de unge har flere smitteflader i løbet af en dag. Fra at bo på kollegie, til at skulle med offentlig transport til sit uddannelsessted, være på studiet, være på sit studiejob. Dette skaber mange smitteflader med mange forskellige mennesker på en dag. Vi oplever, at de unge tager retningslinjerne og anbefalinger seriøst og følger dem. Der bliver udvist stort medansvar og respekt, nævner han.

Fordelingen af smittetallet

djrus marias piger

play 35 skyl på tre dage - skybrud pøser ned over Danmark

VIA University College Aarhus

Status efter store optagelsesdag: Stadig flere søger mod Aarhus

mystisk finne2

Mystisk finne set i populær badesø: Nu er mysteriet så godt som løst

20200912-154735-A-1920x1280we

- Det er et trafikuheld i slowmotion, siger formand om nye optagelsestal

Christian Brøns

Borgmesterkandidat trækker sig: Kulturen i kommunen er for usund, lyder det

Vaccine

liveblog COVID-19 live: 1284 nye smittede

Dagens mest læste