Slut med ulækre toiletter: Nu behøver eleverne ikke holde sig længere

Skolebørn skal ikke længere holder sig, fordi skolernes toiletter er gamle, faldefærdige eller decideret klamme. Aarhus Kommune har netop investeret i nye toiletter på en række skoler.

Frida Babiani Mikkelsen og Maja Johanne Bach-Kristensen fra 3.d har indtil nu ikke haft lyst til at bruge toiletterne på Tranbjergskolen.

Tis på brættet, brugt toiletpapir på gulvet og stinkende kloaklugt var ofte det, Maja Johanne Bach-Kristensen og Frida Babiani Mikkelsen fra 3.d på Tranbjergskolen ved Aarhus blev mødt af, når de skulle bruge skolens toilet.

- Det var ulækkert, når man kom ud på toilettet. Det lugtede meget af tis og lort, og der var tis på brættet. Hvis de er ulækre, har man næsten ikke lyst til at tisse. Så holder man sig, til at man kommer hjem, siger Maja Johanne Bach Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Elever bygger fremtidens skoletoilet: Musik og sky i loftet

De ulækre toiletter på Tranbjergskolen blev til sidst så stort et problem, at børnene på skolen helt fravalgte toiletbesøg, mens de var i skole. Det fik skolebestyrelsen til at gå ind i sagen.  

- Der var mange elever, som lod være med at gå på toilettet i løbet af hele skoledagen. Efter renoveringen vil de gerne ud og bruge toiletterne. Det giver de også selv udtryk for, siger skolebestyrelsesmedlem på Tranbjergskolen Heidi Andreasen.

Det var ulækkert, når man kom ud på toilettet. Det lugtede meget af tis og lort.

Maja Johanne Bach Kristensen, 3. d, Tranbjergskolen

Derfor er Tranbjergskolen i øjeblikket i gang med at renovere de oldnordiske gårdtoiletter og forvandle dem til moderne wc'er.

Nogle toiletter lades i stikken

Tranbjergskolen er langt fra et enkeltstående tilfælde. Det er et stigende problem med ulækre toiletter på skolerne i Aarhus Kommune.

Det har fået kommunen til at investere i toiletterne på de aarhusianske folkeskoler. For det skal være slut med dårlige toiletforhold.

Aarhus Kommune bruger nu 20 millioner kroner til skoletoiletter i kommunen. Billedet er fra Tranbjergskolen.

- Børnene skal kunne gå på toilet uden at blive syge af det. Vi ved, at der er børn, der holder sig, og det er jo ikke i orden, siger Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus Kommune bruger nu 20 millioner kroner til skoletoiletter i kommunen. Hertil kommer næsten 8 millioner, som skolerne selv har øremærket til samme formål.

Læs også Elever sikrer nyt hygiejnisk toilet

Ifølge Aarhus Kommune er der dog et langt større behov for renovering af toiletter, end der er sat penge af til.

- Det er ikke nok. Der er heldigvis gode kræfter, der er optaget af at sætte flere penge af. Det har vi et ansvar for at finde endnu flere penge til, for behovet er endnu større, siger han.

Aarhus Kommune har nu planlagt at renovere 27 af 46 folkeskoler i kommunen.

På 10 af skolerne er projekterne afsluttet, og der er i dag renoveret og færdiggjort 81 skoletoiletter. Resten er enten i gang eller planlagt.

02:02

VIDEO: Toiletterne på Tranbjergskolen har fået en makeover.

Luk video