Skulle løse lorte-problem – men nu er der nye udfordringer

Det er tilsyneladende en begyndende trend at stjæle Aarhus Kommunes 'skid ikke i skoven'-skilte fra de røde infopæle i Riis Skov.

Det har længe været et problem, at brugere af Riis Skov i Aarhus besørger i skovbunden, og nu er der så dukket et nyt problem op.

Aarhus Kommune fortæller, at der på det seneste er blevet stjålet flere af de såkaldte skovskider-skilte på de røde infopæle.

quote Hvis ikke løberne tog papir med på deres tur og brugte det, så ville det nok ikke blive opdaget så tit.

Kim Gulvad, bylivschef, Aarhus Kommune

Det er de skilte, der opfordrer folk til ikke at bruge skoven som toilet.

- Indtil nu er der blevet taget tre skilte, så det er ikke det store problem endnu, men vi skal stadig skrue nye op og sætte en mand til det. Et nyt skilt koster 45 kroner, så det dyreste er arbejdslønnen, siger bylivschef i Aarhus Kommune Kim Gulvad til TV2 ØSTJYLLAND.

Får flere henvendelser

At kommunen så alligevel vælger at gøre opmærksom på tyverierne, skyldes ifølge Kim Gulvad, at man igen ønsker en debat om skovskidning.

For det er fortsat et problem.

- Vi får stadig løbende henvendelser fra folk, der finder toiletpapir og andre efterladenskaber i skoven. Vi håber på, at vi snart kan få folk til at ændre adfærd, siger bylivschefen.

- Det er især et problem, at der ligger papir i skoven. Hvis ikke løberne tog papir med på deres tur og brugte det, så ville det nok ikke blive opdaget så tit og være så stor en udfordring, fortsætter han. 

VIDEO: Skiltene, der skal få folk til ikke at bruge skoven som toilet, står på infopælene rundt om i Riis Skov.

'Bør planlægge deres løbetur'

Første gang offentligheden hørte om problemet var i august sidste år, og skiltene blev sat op i oktober.

Kim Gulvad gav dengang udtryk for, at de 27 offentligt tilgængelige toiletter, der er sat op i kommunen, bør gøre det muligt for løbere og andre at planlægge deres ture, så de løber forbi et af dem.

- Der er også økonomi i det. Og offentlige toiletter er både driftsmæssigt, men også etableringsmæssigt dyre, så det er jo et prioriteringsspørgsmål, konstaterede han i oktober og fortsatte:

- Jeg appellerer til, at man tager en pose med, så man som minimum kan tage papiret med og så dumpe det i en skraldespand, ligesom hundeejerne gør, når deres hunde besørger.

Kim Gulvad fra Aarhus Kommune forventer ikke, at den offentlige udmelding om skilte-tyverierne får trenden til at blive mere populær. Hvis det sker, slår han fast, at man ikke giver op og vil fortsætte med at sætte nye skilte op.
Kim Gulvad fra Aarhus Kommune forventer ikke, at den offentlige udmelding om skilte-tyverierne får trenden til at blive mere populær. Hvis det sker, slår han fast, at man ikke giver op og vil fortsætte med at sætte nye skilte op.

Stadig dialog om flere toiletter

Kort efter kom der et forslag fra byrådsmedlem Dorthe Borgkvist fra Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse om at sætte flere offentlige toiletter op i skoven.

Det er stadig til behandling i forvaltningen. 

En af dem, der har ytret sin utilfredshed med skovskiderne, er Sacha Eklund Grauballe. 

quote Det viser sig, at der er meget protein i menneskeafføring. Så en hund ser en menneskelort som en dejlig proteinbar.

Kim Gulvad, bylivschef, Aarhus Kommune

Hun har oplevet, at hendes hundehvalp vendte retur fra buskadset med toiletpapir og afføring i munden.

En problemstilling, som bylivschef i Aarhus Kommune Kim Gulvad nikker genkendende til.

- Det viser sig, at der er meget protein i menneskeafføring. Så en hund ser en menneskelort som en dejlig proteinbar, der ligger i bunden af skoven, sagde han i oktober.