Skuffede byrådsmedlemmer: - Vi havde forventet flere midler

Den økonomiske ramme for kommunerne blev i går forhandlet på plads. Flere byrådsmedlemmer i Aarhus Byråd er skuffede over regeringens forbigåelse af det socialområde.

Det vækker utilfredshed både hos SF og Venstre, at der ikke blev plads til en økonomisk håndsrækning på socialområdet i økonomiaftalen for 2022, som Kommunernes Landsforening og Regeringen har forhandlet på plads i går aftes.

Byrådspolitikerne havde forventet, at der ville være et særligt fokus på socialområdet, når aftalen skulle forhandles. Men i denne omgang er området blevet forbigået.

- Vi havde i Aarhus og på landsplan forventet, at der kunne afsættes flere midler til socialområdet, men vi får ingen hjælp til at få dækket nogle af de kæmpe huller, der især er på voksenhandicap-området, siger Gert Bjerregaard, der er gruppeformand i Aarhus Byråd for Venstre til TV2 ØSTJYLLAND.

Gert Bjerregaard er skuffet over finansminister Nicolai Wammen og KL-formand Jacob Bundsgaard.
Gert Bjerregaard er skuffet over finansminister Nicolai Wammen og KL-formand Jacob Bundsgaard.

Liv Gro Jensen, der er byrådsmedlem i Aarhus Kommune for SF, er heller ikke begejstret for den nye aftale. Hun mener, at den sikre penge til det stigende antal børn og ældre, men heller ikke meget mere end det.

- Aftalen gør ikke meget for socialområdets pressede økonomi. Hverken udsatte børn, mennesker med handicap, pressede bosteder får en økonomisk håndsrækning, der kan forbedre vilkårene og mulighederne markant. Det ærgrer mig virkelig, skriver hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Liv Gro Jensen har siddet i byrådsmøde hele dagen, og det har derfor kun været muligt, at få et skriftligt svar til artiklen.

Knudepunkt for forhandlingerne

Det specialiserede socialområde var et knudepunkt i økonomiaftalen, og i fredags stoppede parterne forhandlingerne efter elleve timer, da de ikke kunne blive enige.

I går aftes blev de så færdige med forhandlingerne, og KL-formand Jacob Bundsgaard havde håbet på mere i forhold til socialområdet.

- Det har været nogle svære forhandlinger og også nogle forhandlinger, der har trukket lidt mere ud, end de plejer.

- Det er klart, at det er regeringen, der definerer den økonomiske politik. Og der må vi anerkende, at der ikke er et tilstrækkeligt stort råderum i dansk økonomi i øjeblikket, til at der blev råd til det løft, vi havde håbet på, siger Jacob Bundsgaard til TV2.

- Nu må vi prioritere benhårdt

Gert Bjerregaard mener, at det er et hårdt slag for Aarhus, at der ikke er fundet ekstra midler til socialområdet, men nu må byrådet tænke løsningsorienteret.

- Ovenpå de mange meget kritiske sager den seneste tid, har vi fundet ud af, at det kræver en tillægsbevilling af penge, for at få især voksenhandicapområdet op på det niveau, vi ønsker. Vi taler 40-50 millioner kroner, som skal tages fra et andet område.

- Vi skal se på hvad der kan undværes, og hvad der er skal-opgaver, siger Gert Bjerregaard.

Liv Gro Jensen mener ikke, at aftalen gør meget for socialområdets pressede økonomi.
Liv Gro Jensen mener ikke, at aftalen gør meget for socialområdets pressede økonomi. Foto: Preben Stentoft

Hos SF mener de, at der ikke kun bør prioriteres. Hvis ikke økonomiaftalen giver yderligere økonomisk råderum på socialområdet, så må Aarhus Kommune selv tage initiativ igennem skattestigninger.

- Nu må vi jo fortsat kæmpe for at styrke det århusianske socialområde - under svære økonomiske betingelser. Vi ønsker i SF en skattestigning, så det bliver muligt at løfte velfærden i Aarhus og herunder socialområdet. Og det er jo nu endnu mere presserende, end før denne aftale kom på plads, skriver Liv Gro Jensen.