Skole kæmper for flere danske børn: Forældremøde kun for danskere

Hasle Skole har tidligere haft svært ved at få etnisk danske forældre til at skrive deres børn ind. Derfor holder skolen infomøde kun for danskerne

Skolelederen på Hasle Skole, Ole Skov, fortæller at de danske forældremøder har været holdt i syv-otte år. Foto: Hasle Skole / Google Street View

Hasle Skole ligger i den nordvestlige del af Aarhus. Foto: Google Maps

1 af 2

"Vi vil gerne invitere jer og jeres børn til et møde med øvrige danske forældre og børn".

Sådan lyder det i et brev fra Hasle Skole underskrevet skolelederen Ole Skov udsendt til forældre med danske børn født i år 2012.

Læs også Forældre om infomøde kun for danskere: Det er ubehageligt

De står og skal vælge skole til deres børn, og for at få flere af de etnisk danske forældre til at skrive børnene ind på skolen i det vestlige Aarhus holdes et møde kun for danskerne.

De ville holde sig mere tilbage, hvis hele elevgrundlaget var til stede – man er altid bange for at blive udråbt som racist.

Ole Skov, skoleleder

- Grunden til, at det kun er de danske forældre, er, at vi har haft svært ved at få dem til at skrive deres børn ind. Vi har holdt møderne de seneste syv-otte år, og de har haft en effekt. Det har nemlig ikke været et problem de seneste fire år, siger skoleleder Ole Skov til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge skolelederen er formålet med mødet, der blev holdt den 10. juni, at komme i dialog med et bestemt segment – de danske forældre.

- På mødet taler vi blandt andet om, hvor mange tosprogede elever er der i en klasse og kan forældrene være sikre på, at deres børn lærer det, de skal, forklarer Ole Skov.

Læs også Medlem af skolebestyrelse: Møder for danske forældre er nødvendige

Han påpeger, at mødet er en nødvendig for at sikre en balanceret etnicitet på skolen. Og det er nødvendigt ikke at invitere forældre med anden etnisk baggrund end dansk med.

Målet helliger ikke midlet

- Vi gør det for ikke at få en skæv skole, hvor der kun er tosprogede elever. Modellen med infomødet er for at skabe et rum, hvor danskerne kan komme med deres danske spørgsmål og bekymringer. De ville holde sig mere tilbage, hvis hele elevgrundlaget var til stede – man er altid bange for at blive udråbt som racist, siger Ole Skov.

Han slår fast, at der også er et møde for alle forældre, og at skolen også tidligere har holdt møder målrettet somaliske og arabiske forældre.

Jeg tror ikke FNs menneskerettighedskonvention siger, at man ikke må forskelsbehandle, hvis formålet er at skabe lighed.

Ole Skov, skoleleder

Men om mødet får lov til at fortsætte nu er tvivlsomt. For en af de ikke-inviterede forældre har klaget til Aarhus Kommune. Børn- og Ungerådmanden Bünyamin Simsek (V) har allerede krævet en redegørelse fra skolen om mødet.

- Min holdning er, at ledelsen i Børn og Unge ikke accepterer, at skoler skelner mellem etnicitet i deres mødeindkaldelser uagtet hensigt og formål. Det kan godt have et højere formål og tanke, som man synes er fornuftig, men målet helliger ikke midlet, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Faris er mønsterbryder: Han viser vejen ud af balladen

Derfor er det da også naturligt at høre skolelederen på Hasle Skole, om han ikke godt kan se det diskriminerende i sådan et møde kun for danskere?

- Ja det forstår jeg udmærket. Men jeg tror ikke FNs menneskerettighedskonvention siger, at man ikke må forskelsbehandle, hvis formålet er at skabe lighed, siger Ole Skov.

30 forældre var med til mødet i juni.

TV2 ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af brevet, som du kan se herunder: