Skarp kritik af Århus-professor

Århus-professor er udsat for skarp kritik efter påstand om, at drenge er mere intelligente end piger.

Der regner alvorlig kritik for uredelig forskning ned over den kontroversielle professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet, Helmuth Nyborg Sørensen.

I 2002 offentliggjorde han en undersøgelse med konklusionen, at drenge skulle være fem procent mere intelligente end piger. Da forskere ikke kunne komme til at efterprøve testresultaterne, fordi Helmuth Nyborg ikke ville udlevere alt materiale, fik han en næse fra Aarhus Universitets praksisudvalg for at have handlet i strid med god, videnskabelig praksis.

Denne gang er kritikken langt mere graverende, skriver dagbladet Politiken. Et særligt udvalg, sammensat af tre af Skandinaviens fremmeste statistikere og fagfolk, har på opfordring fra universitetet haft Helmuth Nyborgs materiale til gennemlæsning med henblik på at se, om der har været tale om uredelig forskning. Og det har der, konkluderer udvalget under ledelse af professor og statistiker Jens Ledet Jensen, Aarhus Universitet.

Det er ifølge Politiken usandsynligt, at Helmuth Nyborg bliver fyret som professor, da han falder for aldersgrænsen på 70 år til januar.