Skak på skoleskemaet

Skak-undervisning gør elever bedre til matematik

03:14

1 af 2

Børn, der lærer at spille skak i skolen, klarer sig markant bedre i matematik end andre børn. Det viser en ny opsigtsvækkende undersøgelse.

- Den simple konklusion er, at det gør dem bedre til matematik end matematikundervisning gør, siger Michael Rosholm, der er professor på Trygfondens Børneforskningscenter, som står bag undersøgelsen.

- Og det virker faktisk for dem allesammen. Det er ikke sådan, at der er nogen, der ikke har gavn af det.

Som et forsøg begyndte Aarhus kommune i 2009 - på en række skoler - at undervise udvalgte klasser i skak i stedet for matematik i en time om ugen. Michael Rosholm har analyseret data fra knap 500 børn på fem forskellige skoler, og tallene lyver ikke.

- Jeg siger ikke, at man skal bruge skak uafbrudt fra 1.-9. klasse, men det kan være fint at have et modul med skak-undervisning, for det giver noget koncentrationsevne, siger Michael Rosholm.

Undersøgelsen fra Aarhus handler kun om matematik, men udenlandske forskere har før konkluderet at børn, der spiller skak er bedre til at læse, bedre til at regne og bedre til at koncentrere sig end andre børn.

Virupskolen i Hjortshøj er en af de skoler, som underviser i skak. Hør hvad lærere og elever mener om undervisningen i indslaget øverst.