Singler vil have designersæd

Verdens største sædbank, Cryos i Århus, oplever, at kunderne har ganske præcise krav til, hvem man vil have sæd fra.

Donoren skal være arkitekt, have mørkblondt hår, tale mindst tre sprog og helst ikke bruge over størrelse 45 i sko.

Nogenlunde sådan lyder det stadig oftere, når personalet i verdens største sæd­bank, Cryos, tager telefonen. Bankens hovedkontor i Århus bliver dagligt kimet ned af barnløse, som ønsker at blive befrugtet, men som langtfra er tilfredse med den mere eller mindre tilfældigt udvalgte sæd, der ifølge loven skal tilbydes på danske klinikker.

Det skriver metroXpress.

- Det er især enlige, der hen­vender sig. Når de er blevet 30 og ikke har fundet ham på den hvide hest, føler mange, at de selv må gøre noget ved det. Men de vil ikke acceptere, at en læge bare propper en eller anden tilfældig donor op i dem. Det svarer jo til at gå ned på gaden og tage den første og den bedste, siger Ole Schou, der er direktør for Cryos til metroXpress.

For at imødekomme efter-spørgslen åbnede selskabets danske afdeling i går for en ny service, hvor private selv kan bestille sæd på nettet. Her kan de læse omfattende beskrivelser af blandt andet afstamning, uddannelse, karriere og personlighed for hver enkelt donor. Ved at lade modtageren handle direkte med banken kommer Cryos uden om en lov, der forbyder sundhedsansatte at skele til andet end race, højde, vægt, hår- og øjenfarve ved udvælgelsen

af donorsæd.

Børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår John Halse kalder det nye tilbud en uskik.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan for­ældrene reagerer, hvis generne ikke udfolder sig, som de havde regnet med. Der er ikke nogen bytteseddel, hvis lille Kenneth ikke bliver advokat alligevel, siger han til metroXpress.