Simsek roser lokalt samarbejde i kampen for Marselistunnelen

Rådmand Bünyamin Simsek (V) glæder sig over, at Marselistunnelen i Aarhus onsdag er rykket et stort skridt nærmere en realitet.

- Erhvervslivet, Aarhus Havn, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Venstre har ikke rystet på hånden gennem de seneste årtier. Vi har holdt sammen uden at slå revner, og vi har vi vist, at når vi siger noget, så mener vi det.

Sådan siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, om det lokale samarbejde, der gennem årtier har fastholdt et pres.

Onsdag er deres drøm om Marselistunnelen rykket et stort skridt nærmere, efter tunnelen under Marselis Boulevard er med i regeringens udspil til de infrastrukturforhandlinger, der inden længe går i gang.

- Jeg synes, det er en selvfølge. Vi får det, vi er berettiget til at få. Aarhus er Danmarks næststørste by, et vækstcentrum med en masse arbejdspladser, og enhver siddende regering bør hjælpe os. Men jeg er rigtig glad for, at vi ser ud til at være prioriteret, siger Bünyamin Simsek.

Marselistunnelen skal være 1,9 kilometer lang og skal forbinde motorvejen med Aarhus Havn.
Marselistunnelen skal være 1,9 kilometer lang og skal forbinde motorvejen med Aarhus Havn.


Rådmanden har længe været fortaler for denne tunnel. Og selvom det er uundgåeligt, at anlægsperioden bliver 'bøvlet og besværlig', bliver den det hele værd.

- Først og fremmest skal vi glæde os til, at den står klar. Vi får fjernet den tunge trafik og ledt trafikken ned til Sydhavnen via tunnelen, mens vi fortsat sikrer plads til den trafik, som området har behov for, siger Bünyamin Simsek.

VIDEO: Marselistunnelen er i årevis blevet udskudt. Her kan du komme en tur "down memory lane" og se, hvordan debatten har været siden 1997.

Byggeriet af Marselistunnelen blev vedtaget i byrådet helt tilbage i 1997. Dengang var det som en del af den store masterplan for det fremtidige Aarhus Havn, som i dag er Danmarks største erhvervshavn. Tunnelen skal forbinde havnen med E45 og gå hele vejen under Marselis Boulevard i det sydlige Aarhus.

Men siden 1997 er intet sket. Skiftende regeringer har sagt nej til at finansiere et lån til Aarhus Kommune, og selvom kommunen egentlig selv har sparet pengene op i samarbejde med blandt andre Aarhus Havn, har anlægsloftet de seneste år spændt ben for en realisering af projektet. 

Om tunnelen

Onsdag har regeringen meldt ud, at Marselistunnelen er en del af det infrastrukturudspil, der præsenteres torsdag. Herefter venter der så forhandlinger, inden en endelig aftale kan præsenteres. 

Borgmester: En god dag for Aarhus

Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), glæder sig over, at der nu langt om længe tilsyneladende er kommet et gennembrud for planerne om Marselistunnelen.

- Det er en god dag for Aarhus, og det er et kæmpestort skridt i realiseringen af Marselistunnelen. Det er noget, vi har talt om i mere end to årtier. At regeringen nu tager det her med i sit infrastrukturudspil gør, at nu er det på forhandlingsbordet, og nu skal vi sørge for, at der er opbakning i hele Folketinget til at etablere den her tunnel, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Og selvom både borgmester og rådmand nu kan begynde at skimte lidt lys for enden af deres tunnel, venter der stadig lidt arbejde forude. 

Finansminister Nicolai Wammen forventer at lande en aftale om infrastruktur inden sommerferien.

- Det er vigtigt, at vi tager tingene i etaper. Først skal vi have pengene fra Christiansborg til finansieringen, og dernæst kræver det, at folketingspolitikerne får lavet en model, så det ikke bliver en del af anlægsloftet. Det nytter ikke med pengene, hvis vi ikke kan bruge dem, siger Bünyamin Simsek.

Ifølge Aarhus Kommune vil Marselistunnelen koste omkring 2,7 milliarder kroner.

Regeringens præsenterer sit samlede infrastrukturudspil torsdag klokken 12.00. 

Tidslinje: 24 år med Marselistunnel-planer

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Retten i Aarhus politi byret byretten domstol

Dommer fængsler 35-årig mand i sag om voldtægt

Dagens mest læste