Simsek efter støj i Botanisk Have: Vi skal alle være her

Høj bas og fuld knald på soundboksene førte i weekenden til en byge af støjklager fra naboerne til Botanisk Have.

Selvom højttaleren i størrelse er moderat, så er den lyd, den udsender overraskende kraftig. Flere kraftige højttalere - eller såkaldte soundbokse gæstede i weekenden Botanisk Have i Aarhus og det kunne mærkes hos naboerne i de omkringliggende boligkvarterer.

- Vi har boet her siden 1985 og har været vant til, at der er noget støj. Vi har også valgt at bo her, fordi vi godt kan lide, at der er liv omkring os. Men det her er gået over en grænse, fortæller Torben Brændgaard, der flere gange har været udsat for at støjen først er stoppet kl. 2.30.

- Problemet er ikke de unge mennesker. Problemet er, at at vi har haft en teknologisk udvikling omkring de her lydanlæg, som betyder, at man lydmæssigt kan starte en koncert på eget initiativ. Men lovgivningen omkring det er ikke fulgt med.

Politiet og Aarhus Kommune satte sidste sommer skilte op i Botanisk Have, hvor de unge blev opfordret til at skrue ned for højttalerne efter kl. 22.
Politiet og Aarhus Kommune satte sidste sommer skilte op i Botanisk Have, hvor de unge blev opfordret til at skrue ned for højttalerne efter kl. 22. Foto: Matias Grønborg

Speciel situation med lukket natteliv

Ifølge rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V) er det et stort dilemma, at så mange unge støjer i Botanisk Have. 

- Vi befinder os ikke i en normal situation. Nattelivet er lukket og de unge har brug for at komme ud og socialisere sig, siger han. 

- Jeg tror på, at når nattelivet åbner igen, så løser det en del af problemet.  

Samtidig skal de unge naturligvis tage hensyn til andre. Både når det gælder støjniveauet og mængden af affald, lyder det fra rådmanden. 

- Ingen mennesker skal udsættes for støj eller gener af høj musik. Vi skal være her alle sammen og have en forståelse for at vi befinder os i en tid, hvor nattelivet er lukket, siger Bünyamin Simsek (V).

Rådmand Bünyamin Simsek (V) er fortrøstningsfuld med sit naturprojekt, selv om han først skal skaffe opbakning fra 300 lodsejere.
Rådmand Bünyamin Simsek (V) er fortrøstningsfuld med sit naturprojekt, selv om han først skal skaffe opbakning fra 300 lodsejere.

Intet forbud på vej

I weekenden modtog Østjyllands Politi på et døgn 59 anmeldelser om høj musik, der var til gene for andre, så Torben Brændgaard er langt fra alene om at føle sig generet af udendørs fester. 

Alligevel er Bünyamin Simsek (V) ikke umiddelbart klar til at tage ekstra redskaber i brug for at bekæmpe støjen. I hovedstaden er der flere steder indført forbud mod at spille musik fra netop soundbokse efter kl. 20 på hverdage og kl. 22 i weekender. Men det er ikke nogle knapper rådmanden står klar til at trykke på i Aarhus. 

- Når man indfører forbud eller regelsæt, så betyder det jo ikke at alle efterlever det, siger Bünyamin Simsek (V).'

- Hvis vi skal tage flere redskaber i brug, så skal vi først drøfte det med politiet og vores faglige medarbejdere om det er nogle redskaber, de vil anbefale. 

Soundbokse og unge mennesker, der spiller høj musik til langt ud på natten, er ved at drive naboerne til vanvid. Bare det seneste døgn har Østjyllands Politi modtaget 59 anmeldelser om musik til ulempe. Særligt slemt var det i går aftes omkring Botanisk Have i Aarhus.