SF vil forbyde brændeovne om natten

SF i Aarhus vil ved lov slukke alle byens brændeovne. Partiet mener, at det vil forhindre tidlige dødsfald og en lang række sygdomme. Forslaget skal til afstemning i morgen, onsdag, i byrådet.

En lun og hyggelig varmekilde med hypnotiserende knitrende flamme. Sådan tænker mange nok om de brændeovne, der står i over en halv million danske hjem. Men hos SF i Aarhus ser de byens brændeovne som forurenende og stærkt unødvendige.

- Selvom de er hyggelige, så er de frygtelige skadelige for folkesundheden. Brændeovne udleder på en fyringssæson mere skadelig partikelforurening, end den samlede vejtrafik i Aarhus udleder på et helt år, siger Jan Ravn Christensen, der er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune for SF.

Derfor vil SF forbyde røg fra brændeovne om natten i Aarhus Kommune i bytætte områder. Et byrådsforslag, der skal til afstemning onsdag den 20. januar.

- Forureningen har store konsekvenser for de enkelte borgeres livskvalitet, men også store samfundsmæssige omkostninger, som vi skal gøre alt for at nedbringe, siger Jan Ravn Christensen fra SF.

Jan Ravn Christensen er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune for SF. Arkivfoto.
Jan Ravn Christensen er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune for SF. Arkivfoto.

SF henviser til en undersøgelse fra 2017 fra Aarhus Universitet, hvor det konkluderes, at der i Aarhus er flere end 200 årlige dødsfald og 20.000 sygedage på grund af luftforurening fra blandt andet brændeovne. 

I flere kommuner har de allerede forbudt afbrænding i brændeovne om natten, heriblandt flere på Sjælland. I Jylland har Sønderborg og Herning kommuner også haft forbud i flere år.

I Danmark er der cirka 670.000 brændeovne. I Østjylland er der flest i Aarhus Kommune, hvor der er flere end 18.000. TV2 ØSTJYLLAND har tidligere talt med en professor på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, der fortæller om brændeovnens skadelige effekt:

- Når man fyrer med træ i en brændeovn, så kommer der en masse sodpartikler ud af skorstenen. Det er de partikler, vi mener, er nogle af de farligste for vores helbred. De kan give lunge og hjerte-kar-sygdomme og i sidste ende være dødeligt, sagde professor på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Jørgen Brandt i januar sidste år.

I Østjylland topper Aarhus Kommune med flest brændeovne.
I Østjylland topper Aarhus Kommune med flest brændeovne.

Lovgivningen fra Christiansborg er lige nu sådan, at landets kommuner kan forbyde afbrænding om natten. SF i Aarhus så gerne, at man helt forbød brændeovne i tætte byområder, men med lovforslaget mener SF, at de går så langt, som de kan gå indenfor loven.

- Hvis det stod til os, gik vi meget længere med forbuddet, men om natten er der, hvor vi nemmest kan sætte ind nu. På sigt skal vi gå meget længere, siger Jan Ravn Christensen. 

Det er onsdag den 20. januar, at byrådet i Aarhus skal tage stilling til SF’s forslag.

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om Charlotte og Jørgen Madsen, der måtte flytte for at komme fri fra røg fra naboens brændeovn. Se indslaget fra januar 2020 herunder: 

Knitrende flammer i en brændeovn kan skabe varme og hygge - men de kan også være årsag til røg og os, der kan forpeste hverdagen for omgivelserne. Parret her følte sig så generede af røg fra naboens brændeovn, at de flyttede fra deres hus. Derfor bør brændeovne forbydes, mener parret.
Morten Østergaard

Morten Østergaard genopstiller ikke ved næste valg

Thomas Krysiza

play Kommune trækker i land: Vil alligevel ikke tage døgnhjælp fra Thomas

Vaccine

Regionsrådsformand om vaccinekaos: - Alt for mange får invitationer

Pia Ebdrup ny

play Pias tænder smuldrer væk - har fået regninger for 150.000 kr.

Ilva Lars Larsen møbler møbelkæde kæde butik logo IDdesign

Store butikker skal sikre 250 kvadratmeter til hver kunde

img_0509.jpg

Efterskoleelever strejker: Stine vil have garanti for genåbning