Sengene er tomme: Sygehus lukker efter 83 år

Efter mere end 80 år er der ikke længere en sygehusafdeling i Tage-Hansens Gade i Aarhus. Faciliteterne flytter op til de nyere omgivelser i Skejby

01:24

VIDEO: Det er med blandede følelser, at de gamle medarbejdere forlader matriklen.

Sengene er tomme, og den sidste nål har stukket. Det tidligere Amtssygehus på Tage-Hansens Gade i Aarhus markerede sin endegyldige lukning fredag og tog det ikoniske skilt med ordene ”Helbrede, Lindre, Trøste” ned.

- Vi har arbejdet ud fra principperne helbrede, lindre og trøste. Noget, jeg synes gennemsyrer vores ånd her på stedet.

Læs også VIDEO: Akutvogn skal redde liv på AUH

Ordene kommer fra Henriette Vind Thaysen, der nu kan kalde sig tidligere klinisk specialist på sygehuset i Tage-Hansens Gade.

På sådan et lille hospital får man et rigtig godt forhold. Både til de ansatte og til de pårørende.

Inge Lise Forsingdal, kantineleder på Amtssygehuset i Tage-Hansens Gade

Hun viser rundt på de nu tomme gange og stuer, der altså nu endegyldigt ikke længere er tilknyttet Aarhus Universitetshospital.

- På denne dagligstue har jeg haft mange samtale med bekymrede patienter, der ikke har kunne sove. Og det har været et sted, hvor man har kunne sætte sig ned i fred og ro om natten, siger Henriette Vind Thaysen, der ser tilbage på en god tid.

De gamle sengestuer bliver skiftet ud med nogle nye.

Det var nødvendigt

Det er dog ikke med de rosenfarvede briller, hun mindes. Selvom sygehuset ikke har fejlet noget, forstår den kliniske specialist godt, at man flytter afdelingen op i nye omgivelser i Skejby.

- Rammerne er gamle nu. De er slidte, og det er ikke orden over for patienterne, at de skal ligge på tre-sengsstuer og seks-sengsstuer og have badeværelser på gangen. Så vi trænger til at komme ud i nogle ordentlige rammer, siger Henriette Vind Thaysen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det Nye Amtssygehus i Tage-Hansens Gade

  • Sygehuset blev indviet den 11. maj i 1935.
     
  • Ved indvielsen var der 316 sengepladser og 198 ansatte. Aarhus Universitetshospital har i dag over 10.000 medarbejdere.
     
  • Århus Stiftstidende omtalte få dage før indvielsen stedet som "Danmarks nyeste og mest moderne Hospitals-Palads".

”Det Nye Amtssygehus” blev indviet den 11. maj i 1935 - altså for mere end 83 år siden. Så længe er der alligevel ingen, der har arbejdet der.

Men kantinelederen har været der længe, og derfor er det lidt vemodigt at skulle slukke lyset for sidste gang.

De definerende ord er blandt det, der bliver taget med til Skejby.

- Jeg har været utrolig glad for at være her i 25 år. På sådan et lille hospital får man et rigtig godt forhold. Både til de ansatte og til de pårørende, siger Inge Lise Forsingdal, der indtil nu har været kantineleder på sygehuset i Tage-Hansens Gade.

Læs også Stor ærgrelse over lukning af brystkræftbehandling i Randers

Kæmpesygehuset i Skejby bliver den nye arbejdsplads for meget af personalet, og så bliver det det nye hjem for det historiske skilt med de tre ord, som de i Skejby skal forsøge at leve op til:

Helbrede, Lindre, Trøste