Se: Stor klokke blev hejst ned

Verdens største rørklokke skulle i dag på plads i Dokk1 i Aarhus

00:58

1 af 2

En syv meter lang bronzeklokke blev i dag hejst ned gennem taget på bygningen Dokk1 på Aarhus Havn.

Klokken er verdens største rørklokke og udgør kunstværket 'Gongen', der er lavet specielt til den nye havnebygning, hvor massevis af borgere i fremtiden vil have deres gang.

Der skulle en stor kran til for at løfte den tunge klokke 30 meter op i luften og henover taget, inden den til sidst kunne hejses ned gennem bygningen. For at sikre, at bronzen ikke blev beskadiget, var klokken pakket sikkert ind.

Kunstner Kirstine Roepstorff, som har udformet værket, overværede i dag flytningen af værket. Hun glædede sig til for første gang at se, hvordan rørklokken passede ind ind i rummet:

- Det spændende bliver også at høre, hvordan den lyder. Hvordan rummet taget imod dens klang og vibrationer frigiver, siger hun til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se også: Rørklokke bebuder nyt liv

'Gongen' bliver placeret centralt i bygningen, hvor den skal hænge over en stor trappe, der forbinder husets to etager.

Klokken er produceret af et østrigsk klokkestøberi i Innsbruck, som har levet af at fremstille klokker i mere end 500 år.

Udover at være et kunstværk, får 'Gongen også en praktisk funktion. Hver gang et nyt barn bliver født på Aarhus Universitetshospital, har de nybagte forældre mulighed for at annoncere fødslen ved at få klokken til at ringe via en mobil-app:

- Jeg tænkte, at det her nye borgerhus i Aarhus ville være et formidabelt sted at annoncere gode nyheder, siger kunstner Kirstine Roepstorff.

Du kan se, hvordan det så ud, da 'Gongen' i dag blev hejst ned i Dokk1, i videoen øverst i artiklen.