Se! Der går dværgen fra Klovn!

 

Der var tre i klassen, der hed Christian.

Der var en stor Christian, en mellem og en lille Christian.

Den lille var virkelig lille.

Og det er han stadig: 120 cm høj.

Det er gennemsnitshøjden for et seksårigt barn, men Christian Sørensen bliver snart 50 år, og han har dværgvækst. 

 

Lille Christian - privatfoto
Lille Christian - privatfoto

 

 - Jeg føler, jeg er Christian, men når jeg kommer ud i den almindelige verden, bliver jeg hurtigt bedømt for min dværgvækst. Så er jeg Lille Christian eller: "Se, der er dværgen!".

Ved at kalde sig Lille Christian kommer Christian folks overraskelse i forkøbet:

- Jeg har prøvet at ødelægge et møde, fordi jeg ikke fik det sagt i telefonen inden. Så bliver folk helt paf, når de ser mig, og de kan ikke sige noget i de første ti minutter.

 

 

- Folk blive tit usikre, når de møder mig første gang, for hvordan skal de forholde sig? Skal man sætte sig ned? Kigge i øjnene? Give hånd? Er det akavet at give kram, når man skal ned på knæ? Det giver masser af mærkelige situationer. Men når alt det først er overvundet, begynder de at snakke til mig som Christian.

Det værste for Christian er de dumme bemærkninger på gaden:

- Det kan være: "Se den lille mand" eller "se den lille tykke mand!". Det er bare et lille slag på skulderen, men når du hører det 100 gange og får 100 slag på skulderen, så bliver det til en smerte. 

 

 
 

Får jeg nogensinde en kæreste?

 

Opførte sig overgearet

- Som 14-årig bekymrede jeg mig mest om den første kinddans, og hvor akavet den ville blive. Men det lykkedes, fortæller Christian, der lærte sin kæreste at kende for 20 år siden. Hun er 170 cm høj.

- Hun har aldrig stillet spørgsmål ved min højde. Hun kommer bare sammen med Christian. Vi har de samme udfordringer som alle andre forhold, og vi er meget stolte over at have været sammen så længe.

 

Unge Lille Christian - privatfoto
Unge Lille Christian - privatfoto

 

Christian kan i dag se, at han nogle gange er gået for vidt i sin jagt på accept:

- Jeg kunne gå i selvsving for at virke interessant og være ekstra beleven for at fjerne fokus fra min højde. Jeg har bidt mig selv i tungen for ikke at virke overgearet, men jeg ville så gerne have, at andre så mig som Christian og ikke som en dværg.

 

Christian Sørensen

- 49 år
- har en knoglelidelse, så han ikke er blevet mere end 120 cm høj
- har læst jura og journalistik, men har ikke taget afsluttende eksamener
- har haft diskoteket "DNA" og baren "Rar Bar" i Aarhus
- lever i dag af at være konsulent på koncerter og events
- har en kæreste, der er civilingeniør

 

 
 

Du er god nok, som du er

 

Droppede smertefuld benforlængelse

Forestil dig, at dine lårbensknogler og dine underben bliver skåret over, og at der bliver sat et stativ udenpå benene. Og så skal du hver dag skrue på stativet, så dine ben trækkes en millimeter fra hinanden.

Da Christian var barn, blev det overvejet, om han skulle igennem sådan et smertehelvede, men det blev opgivet, da lægerne ikke mente, resultatet ville blive godt i hans tilfælde. 

 

Lille Christian - privatfoto
Lille Christian - privatfoto

 

Andre børn med dværgvækst har øget deres højde 20-25 cm ved hjælp af benforlængelse. En proces der tager cirka tre år og gerne skal i gang omkring 12 års-alderen. 

- Der er ingen, der vælger det mere, fortæller overlæge Bjarne Møller-Madsen fra Aarhus Universitetshospital. Han har en teori om fravalget:

- I et multikulturelt samfund som vores med så mange forskellige mennesketyper er der større accept af dværge. Så der er ikke længere interesse for den smertefulde løsning, siger overlægen, der også kan fortælle, at næsten ingen forældre fravælger et barn med dværgvækst.

Det bekræfter scanningsoverlæge Olav Bjørn Petersen fra Aarhus Universitetshospital:

- Hvis der er tale om en mild grad af dværgvækst, vil de gerne fortsætte graviditeten. Kun hvis der er tale om svære handicap med forsinket udvikling af alvorlig betydning for det kommende barn, vælger forældrene anderledes.

 

Overlæge Olav Bjørn Petersen
Overlæge Olav Bjørn Petersen

 

Der findes flere hundrede forskellige former for dværgvækst. Nogle af dem kan opdages i 20. uge. Det sker ved at måle længden på lårbensknoglen samt at se på brystets og hovedets facon.

 

Dværgvækst

- kaldes også archondroplasi
- er en medført misdannelse i skelettet
- findes i over 200 forskellige former
- er arveligt men kan også opstå ved mutation
- kan opdages i graviditeten ved ultralydundersøgelse i 20. uge
- der findes 300-400 dværge i Danmark
- der fødes årligt 2-4 børn med dværgvækst i Danmark
- giver ledsmerter og andre følgesygdomme
- kan ikke helbredes, men arme og ben kan forlænges ved en smertefuld behandling

Kilde: Dværgeforeningen

 

 
 

Det er upraktisk at være dværg. "Jeg tænker tit på, hvordan mit liv havde været, hvis jeg havde haft normalhøjde"

 

Mangler balancen

Hvis kæresten har lagt bilnøglen langt inde på køkkenbordet, kan Christian ikke altid finde den, og hvis mælken er lagt ind på øverste hylde i køleskabet, må Christian opgive at få fat i den.

 

 

- Selv min familie kan glemme, at jeg ikke er så høj, fortæller Christian, der ikke har balance til at stille sig op på en skammel. Det kunne ellers løse mange problemer.

Han har fået sin bil indrettet specielt til sine 120 cm, men ellers foregår hans dagligdag upraktisk nok i omgivelser indrettet til mennesker af normal højde.

 

 

Smerterne er det værste

I dag er den lave højde ikke Christians største problem. Det værste er smerterne. Han er voldsomt begrænset af diskosprolapser, nedslidt brusk og slidgigt. Det er en følge af hans skæve ryg, korte hals og nerver, der sidder fast.  

- Dværgvæksten er selvfølgelig et irritationsmoment, men smerterne er det værste. De er en stopklods for mange drømme, siger Christian, som gerne ville være jurist.

- Jeg stoppede studiet, da jeg manglede et år. Der var for mange udfordringer på arbejdspladserne, i retssalen, håndtagene sad for højt, bøgerne var tunge. Men jeg tænker da tit på, hvordan mit liv havde været, hvis jeg havde haft normalhøjde.

 

De syv små dværge og Game of Thrones

 

Dværgen er en superman

- Det er fantastisk, at en dværg har fået en hovedrolle uden at skulle spille dværg, siger Christian om Peter Dinklages rolle i serien Game of Thrones.

- Han har betydet meget, for han er en superman og er rank med en lige ryg. Han er blevet et idol for mange.

I eventyr og film har dværge ellers mest været fremstillet som en nar, en klovn eller et uhyggeligt og ondt væsen. I eventyret om Snehvide er de syv små dværge nogle små pudseløjerlige fyre med sjove navne som Gnavpot, Flovmand og Søvnig. 

I det virkelige liv er dværge blevet udsat for uhyrlige ting som dværgkastning eller skudt ud af en kanon, men takket være den populære karakter Tyrion Lannister fra Game of Thrones er en ny holdning på vej.

 

 
 

Småt er godt

 

Rullende minibar

For at ændre folks holdning til dværge har Christian været med til at udvikle en rullende bar, der kun kan passes af personer på under 120 cm.

- Her passer alt til min højde. Håndtag, bordhøjde og trappetrin er helt rigtige, mens folk af normal højde kun kan holde ud at stå i baren i 30 sekunder, så vil de ud, siger Christian Sørensen.

Baren skal afsted til musikfestivaler og folkemøder og kan lejes af firmaer og private. Formålet er at give dværge en mulighed for at have et arbejde og tjene nogle penge. Gennem baren kan dværge og folk i festlig stemning mødes uformelt og uforpligtende. Et møde der måske kan løse op for mange menneskers akavede holdning til dværge.

 

Spillede med i Klovn

Forresten: Tænker du på, om du har set Christian før? Måske har du, for han var med i tv-serien Klovn. Han var med i et afsnit, hvor Frank Hvam havde ødelagt en gipsafstøbning af Michael Laudrups talentfulde fodboldfod. Gode råd var dyre, og så fik han fat i Christian, der skulle hjælpe ham med at lave en ny afstøbning, som kunne gå for at være et seksårigt barns fod. Det var lige så pinligt, som det lyder, og som alt andet Frank Hvam rører ved i den populære tv-serie.

- Tiden med Klovn og den første film var rigtig sjov, og jeg mødte en masse mennesker. Afsnittet med Laudrups fodaftryk var en speciel oplevelse, da jeg selv er stor fan af Michael Laudrup, mindes Christian. Eller: Christian Lille Sørensen, som han kalder sig nu.

 

 

Tekst: Søs Kjeldsen

Foto og redigering: Anders Stougaard Madsen

Grafisk tilrettelæggelse: Kristine Helms

Redaktør: Jamilla Sophie Alvi

Af TV2 ØSTJYLLAND, maj 2018

 

 

 

Læs også:
Oles DVD-butik i Hinnerup kæmper mod Netflix og HBO
Læs også:
Martin blev bidt af flåt: Nu er han spastisk lammet
Jørgen Pedersen Jytte webdok demens dement
Læs også:
Dengang Jytte forsvandt