Se billederne: Så slemme er skaderne på siloen
Ørsted skal til at finde ud af, hvad der gik galt, da en brand opstod på Studstrupværket. Men først skal siloen sikres.
I mange uger var branden på Studstrupværket - og røgen derfra - det store samtaleemne i det østjyske. For en uges tid siden blev branden slukket, og siden har der været ret stille fra varmeværket.
TV2 ØSTJYLLAND har nu besøgt værket og set skaderne på den store silo på nærmeste hold sammen med Ole Thomsen, senior vice president i Ørsted. Hans tanker om siloen er positive men med forbehold.
- Der er indikationer på, at betonkonstruktionen har det godt og at vi stadig har nogle udeståender omkring at få etableret sikkerhed for, at stålkonstruktionen har det godt, siger han.
Til gengæld er der ikke nogen tvivl, når det kommer til taget på siloen.
- Det er ødelagt. Det skal vi have taget ned, konstaterer han.
Jeg tror ikke, man kan give en garanti for at der ikke opstår brand på en virksomhed, som oplagrer så store mængder energi, som vi gør
Hvordan?
Det store spørgsmål efter den flere ugelange brand står klart og tydeligt: Hvordan kunne det ske?
- Vi har nogle formodninger om, hvad der er gået galt. Nu skal vi gennemgå forløbet minutiøst op til branden med data fra kontrolrummet. Dernæst kommer vi til at gennemgå selve brandforløbet. Vi har en god log fra brandvæsenet og fra vores kontrolrum. Det kommer vi til at gennemgå, siger han.
Og så håber Ole Thomsen, at der bliver hjælp udefra til at ændre på procedurerne.
Fakta om branden
Branden blev opdaget den 22. september.
Knap en måned senere, den 20. oktober, meddelte Østjyllands Brandvæsen, at branden nu var slukket.
Røgen har generet mange naboer i området, ligesom den også har kunnet lugtes mange steder på Djursland alt efter vindretning.
I siloen var i alt 55.000 ton træpiller, som var i fare for at gå op i røg. Det lykkedes at redde nogle af pillerne, som blev kørt ud lidt efter lidt, men i alt 40.000 ton træpiller gik tabt.
- Vi skal se på, hvad vi kan gøre bedre og ændre for bedst muligt at sikre os mod en gentagelse. Vi har en lang række eksperter i eget regi, men vi har også bedt kolleger om hjælp, hvilket der har været positiv respons på. Vi vil samle det bedste team for at gennemgå de her tre faser, siger han.
Ingen garanti
Han vil dog ikke garantere, at det i fremtiden betyder, at der opstår nye brande på Studstrupværket.
- Jeg tror ikke, man kan give en garanti for at der ikke opstår brand på en virksomhed, som oplagrer så store mængder energi, som vi gør. Men vi kommer til at lave ændringer for at sikre bedst muligt mod en gentagelse.
På grund af skaderne på siloen, bliver der foreløbigt fyret med kul. Derfor er varmeproduktionen til aarhusianerne ikke grøn lige nu. Og der kommer til at gå lidt tid endnu, før værket er tilbage på den grønne energi.
- Jeg håber, at vi kan få så robust en konstruktion, at vi kan undgå en lignende situation og så vi igen kan levere grøn energi til Aarhus. Som tidsplanen er nu, kan vi gøre det 1. juli 2023. Da skulle vi gerne være klar igen, siger Ole Thomsen.