Se billederne: Aarhus vil udvide med en million kvadratmeter

En ny havneudvidelse vil forlænge Aarhus endnu længere ud i bugten. Vi har samlet billeder, så du selv kan se, hvor stort det kan blive.

Der er igen store byggeplaner i Aarhus.

Byens havn kan nemlig stå over for en udvidelse længere ud i vandet, hvis et forslag bliver vedtaget.

Forslaget går ud på at lægge endnu mere til på den sydøstlige del af havnen og skabe et nyt havnebassin. I alt en udvidelse af landarealet med 104 hektar - svarende til godt en million kvadratmeter.

I øjeblikket er forslaget i høring, hvor der foruden oversigtskort er blevet lavet visualiseringer af, hvor meget udvidelsen vil fylde, og hvordan den vil se ud.

NU

Sådan ser havnen ud i dag.
Sådan ser havnen ud i dag. Foto: Aarhus Kommune (illustration)

EFTER UDVIDELSE

Forslaget for havneudvidelsen kaldes Yderhavnen og omfatter en ny ydermole samt to etaper med bagland, som anlægges mod øst i forlængelse af containerhavnen og den nye færgeterminal.
Forslaget for havneudvidelsen kaldes Yderhavnen og omfatter en ny ydermole samt to etaper med bagland, som anlægges mod øst i forlængelse af containerhavnen og den nye færgeterminal. Foto: Aarhus Kommune (illustration)

Aarhus Kommune mener, at en udvidelse vil styrke byens rolle som forbindingspunkt til resten af verden.

Det vurderes samtidig af Aarhus Havn, at de ubenyttede områder på den nuværende havn bliver færre og mindre i de kommende år, og at det derfor er nødvendigt at finde mere plads.

Der er også lavet visualiseringer af, hvordan udvidelsen vil kunne ses fra andre steder i byen.

Flere frygter nemlig, at det vil fjerne havudsigt især i området syd for havnen. Det betyder blandt andet fra villaerne langs Strandvejen og fra Mindeparken.

NU

Sådan ser der i dag ud fra Helnan Marselis Hotel på Strandvejen.
Sådan ser der i dag ud fra Helnan Marselis Hotel på Strandvejen. Foto: Aarhus Kommune (illustration)

EFTER UDVIDELSE

Sådan vil der i fremtiden se ud fra Helnan Marselis Hotel, hvis udvidelsen bliver til virkelighed.
Sådan vil der i fremtiden se ud fra Helnan Marselis Hotel, hvis udvidelsen bliver til virkelighed. Foto: Aarhus Kommune (illustration)

En eventuel udvidelse vil være en lang proces, hvor det nye område skal fyldes med overskudsjord fra andre steder i kommunen. Det vurderes, at der vil 10-15 år, før det nye anlæg kan tages i brug.

Hvis vedtaget vil udvidelsen blive den seneste i en række udvidelser af havnen i de seneste årtier.

På billedet nedenfor kan du se, hvor meget havnen er blevet udvidet fra 1995 til i dag.

Til venstre ses et satellitbillede af Aarhus Havn i 1995. Til højre som den ser ud i dag.
Til venstre ses et satellitbillede af Aarhus Havn i 1995. Til højre som den ser ud i dag. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering