Sankt Hans heksene brænder: I 1600-tallet var idyllisk gade beboet af hekse

De indgik pagt med fanden, smurte sig ind i aske, forvandlede sig til katte og begik drab. Heksene på Møllestien var ifølge gammel overtro skyld i et utal af ugerninger.

I aften tændes Sankt Hans bålene over hele Østjylland til tonerne af Midsommervisen. Mange af bålene vil være forsynet med en heksedukke og måske endda et heksehyl, som kan imitere heksens skrigen, når hun flyver mod Bloksbjerg. 

Men selvom Sankt Hans aften helt fra gammel tid har været forbundet med magi, så er traditionen med at sætte heksedukker på bålet kun omtrent 150 år gammel. Indtil da blev bålene primært brugt til at holde hekse og andet troldfolk på afstand på denne hellige aften. 

Myrdede byfogeden

Dette har formentlig også være tilfældet i 1686, hvor tre kvinder fra den idylliske gade Møllestien i Aarhus, blev dømt som hekse. 

- De havde indgået en pagt med djævelen, de havde smurt sig ind i aske og sværte, fremsagt trolddomsformularer og på den måde forvandlet sig til katte, siger Mads Ellegaard, der er forfatter til bogen ´Hjem bag Facaden´ om Møllestiens lange historie. 

- Som katte sneg de sig ind på Aarhus Kloster og tog livet af byfogeden, lyder fortællingen yderligere. 

Byfogeden var den mand, som udpeget af kongen var leder af bytinget og desuden fungerede som dommer. 

Møllestien i Aarhus er kendt for sine små idylliske byhuse og smukke stokroser, men for et par hundrede år siden fandt en større heksejagt sted her.
Møllestien i Aarhus er kendt for sine små idylliske byhuse og smukke stokroser, men for et par hundrede år siden fandt en større heksejagt sted her.

Tortur og vandprøve

De tre kvinder blev siden tortureret af en bøddel og blandt andet tvunget til at gennemgå vandprøven. 

- Her skulle man svømme med tunge ting og hvis man druknede, var det bevist, at man ikke var heks. Hvis man overlevede var det bevist, at man var heks, forklarer Mads Ellegaard. 

Alle tre kvinder overlevede og dermed var det bevist, at de var troldkvinder, der skulle brændes på bålet. 

En magisk aften

I Danmark blev op mod 1000 mennesker i 1600-tallet brændt på bålet, fordi de blev dømt for trolddomskunst. Men ingen af afbrændingerne skete ifølge historikerne på Sankt Hans aften. 

Dengang blev bålet tændt for at holde heksene på afstand. Sankt Hans var nemlig en hellig aften og derfor ifølge gammel tro en aften med en særlig magi. I 1500-talle betød det, at folk valfartede til hellige kilder på Sankt Hans aften, fordi kildevandets virkning netop på dét tidspunkt var ekstra magisk. 


Det samme gjaldt planter og urter med særlig kraft. Deres styrke var ekstra stor på Sankt Hans aften. Derfor var der også på netop denne aften ekstra stor risiko for at hekse og andre troldfolk kunne være særligt aktive. Her kunne de finde på at rejse til heksemøder i Bloksbjerg i Harzen og Hekkenfeldt Island eller samle ingredienser til deres trolddomsdrikke.

For at skræmme heksene væk tændte man derfor et bål. Det samme gjorde man før i tiden til pinse og på Valborgsaften. 

Når vi samles til Sankt Hans siger mange, at heksen skal sendes til Bloksbjerg.
Når vi samles til Sankt Hans siger mange, at heksen skal sendes til Bloksbjerg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Internationalt inspireret

Når man i dag mange steder krydrer Sankt Hans bålet med en heksedukker, så kan det ifølge historikere skyldes forskellige ting. 

Dels satte man flere andre steder i verden figurer på bålet, når der var festlige afbrændinger. I Storbritannien er det Guy Fawkes og i katolske lande var det Judas. 

En anden teori er, at de tyskere der under 1. verdenskrig arbejdede på et skibsværft i Kalundborg havde taget skikken med at brænde en halmdukke på bålet op til Danmark. For dem symboliserede dukken alt det onde, man vil til livs. 


3efa438d-ecd6-4e06-9370-231aedf766d9

Gode chancer for sol tirsdag

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

Endelave ø færge

Nu kommer der nye gratis færgeruter: Her kan du få gratis billetter

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

Dagens mest læste