Sammen mod islamisme

Tilgiver den tidligere aarhusianske imam Ahmed Akkari

Naser Khader har tilgivet den tidligere imam Ahmed Akkari, at han under Muhammedkrisen ønskede Khader og hans ministerium sprængt i luften, hvis Khader blev integrationsminister.

- Som halv kristen har jeg tilgivet Ahmed Akkari. Jeg har tilgivet, at han ønskede, at nogen satte en bombe under mig. Resten er op til Vorherre.

I en ny programserie på DR2 slutter de to sig sammen for at bekæmpe og forsøge at forstå den islamisme og fanatisme, som Akkari selv har stået for.

De to var dødsfjender under Muhammedkrisen, og det var da også en tøvende Naser Khader, der sagde ja til at deltage i programmerne.

- Det er svært at forstå, hvordan man kan gå fra at være islamist, der i mange år har arbejdet for at ville mig og Danmark ondt, til lige pludselig at blive meget demokratisk indstillet, siger han til Ritzau.

Men Naser Khader er overbevist om, at Akkari ikke længere er islamist.

- I den første udsendelse spørger jeg ham: Du har ansvaret for 150 menneskers død rundt om i verden, Danmark mistede milliardindtægter i eksport og Danmark fik et dårligt omdømme flere steder i verden.

Se: Akkari mødtes med Hizbollah

- Vi fik Danmarks største udenrigspolitiske krise siden anden verdenskrig - tror du bare, at du kan sige undskyld, og så er det glemt?

- Og han svarer: Jeg ved godt, at det ikke er nok at sige undskyld: Jeg skal bevise, at jeg mener det og ved, at der går tid, før folk tror på mig igen.

- Men folk må bedømme selv, om de tror, at Akkari virkelig er omvendt, siger Khader.

Ahmed Akkari blev verdensberømt i det meste af verden, da Jyllands-Posten i 2005 trykte 12 tegninger af profeten Muhammed. Opstandelsen over tegningerne fik Akkari til sammen med andre imamer at rejse til Mellemøsten.

I sin nye bog "Min afsked med islamismen", fortæller han, at delegationen mødtes med Hamas og Hizbollah.

Det var DR, der opfordrede de to til at lave programserien, efter de havde været i Deadline sammen i august 2013, hvor Akkari sagde undskyld til Khader.

- Han sagde undskyld, men jeg var stadig skeptisk og havde en masse forbehold. Men jeg var nysgerrig i forhold til den proces, som han var i gang med, og jeg tænkte også, at måske kunne folk blive klogere på hans proces gennem programmerne.

- Vi ved meget lidt om, hvorfor folk bliver radikaliseret. Hvad er det for en proces, de kommer igennem? Og hvordan kan man få dem afradikaliseret?

Se: Ny bog fra Ahmed Akkari

- Det har været spændende at lave programmerne. Vi prøvede begge at blive klogere på, hvad det er, der får folk til at blive islamister, hvorfor tager nogen til Syrien for at kæmpe? Vi er nysgerrige sammen.

"Akkari og Khader" er fem programmer på DR2 med premiere 7. april, og ifølge Naser Khader er mødet med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen et af højdepunkterne.

- Tre af de centrale aktører under Muhammedkrisen sad i Natos-hovedkvarter og diskuterede krisen. Akkari lignede en skoledreng, der skulle i skole første dag.

- Han havde forberedt sig på, hvordan han skulle formulere sin beklagelse og undskyldning, siger Khader.