Safaa og Amina vil fordomme om somaliere til livs

Unge østjyder med somalisk baggrund vil skabe mere positivitet om somaliere og nedbryde fordomme

01:47

- Vi går med slør og ser anderledes ud, men vi er hverken samfundsnassere, pirater eller medlemmer af terrororganisationer - vi er bedre end vores rygte. 

Sådan siger en gruppe unge østjyske somaliere, der har dannet foreningen De Blå Stjerner, og gennem den tager de kampen op mod folks fordomme og mediernes historier om, at somaliere er mere arbejdsløse og dårligere uddannede end alle andre.

Safaa Mohamed Ali kom til Danmark som syvårig i 1997. Hun betragter sig selv som dansker og forsøger at nedkæmpe fordommene om somaliere. Fordomme, hun har mærket på egen krop både som barn og voksen.

Læs også Den Gamle By viser et somalisk hjem i udstillingen

- For nogle år siden var der skrevet en artikel om, at somaliske studerende snød med SU’en. Den var skrevet på en meget generaliserende måde, så dagen efter, da jeg kom i skole, havde mine klassekammerater slået mit navn op på Krak for at sikre sig, at jeg ikke var en af dem, der havde snydt med SU’en og påstået, at jeg boede et andet sted en derhjemme for at få højere SU, siger Safaa Mohamed Ali.

Sammen med fire andre unge med somalisk baggrund har hun startet De Blå Stjerner.

Læs også Udstilling af somalisk hjem skal vise mangfoldighed

- Når der har været noget i medierne om en somalier, kigger man lidt nedad dagen efter og holder lav profil, fordi man føler, at det er en selv, der har gjort noget. Det er rigtig træls, men det den realitet, der er. Derfor vil jeg ud og skabe det positive billede, vi leder efter, siger Amina Yasin Abdi fra Tilst, der er en del af De Blå Stjerner, som tager rundt på folkeskoler, biblioteker, sognehuse og lignende for at skabe mere positivitet om somalierne.

Forleden gik turen forbi Kvindemuseet i Aarhus, og her var Elsebeth Frederiksen fra Brabrand med til debatten.

- Der er enormt mange fordomme om somaliere. Jeg bor selv i Gellerupparken og kender rigtig mange somaliske kvinder, og jeg ved, hvor fantastiske de er, og hvor søde, hjælpsomme og gæstfrie de er, men det er der rigtig mange, som ikke gør, siger Elsebeth Frederiksen, der er redaktionssekretær.

Du kan se mere om De Blå Stjerner i videoen øverst på siden.

02:57

Said A. Hussein, generalsekretær i Somali Diaspora Organisation, mener, at er vigtigt med initiativer som De Blå Stjerner.

Luk video