Sætter nye standarder for dansk basketball

Bakken Bears dominans har været med til at hæve niveauet for dansk basketball, vurderer ekspert Peter Wang.

For det basketballhold Bakken Bears er mesterskabstitlen nærmest blevet en selvfølge, når sæsonen slutter.

Siden 1997 har Bakken Bears vundet den danske liga 18 ud af 25 gange. Torsdag kan klubben tilføje endnu en mesterskabstitel med en sejr over Svendborg Rabbits i fjerde kamp af finaleserien, som afgøres i bedst ud af syv kampe.

Tidligere Bakken Bears-spiller og ekspertkommentator for TV 2 Sport Peter Wang mener, at Bakken Bears dominans har både ulemper og fordele.

Mens et mere uforudsigeligt mesterskabsræs ville øge spændingen i ligaen, kan Bakken Bears succes hæve niveauet for ligaens øvrige hold.

Dejligt med Bakken Bears

- Det er da et problem, at det nærmest er givet på forhånd, at Bakken Bears vinder. Man vil altid gerne have, at der er usikkerhed om mesterskabskampen.

- Omvendt er der nogen, der er nødt til at gå forrest, og jeg tror, at de andre hold kigger mod Bakken Bears og spekulerer på, om de kan gøre dem kunsten efter, siger han.

Den anskuelse er direktør i Svendborg Rabbits Troels Mortensen enig i. De seneste fem sæsoner er Bakken Bears nået til semifinalen tre gange i Fiba Europe Cup, som er den fjerdebedste europæiske turnering.

- Det er dejligt, at vi har Bakken Bears, der er med til at sætte Danmark på det europæiske landkort. De sætter barren højt og stræber mod noget, som vi andre drømmer om. Det er med til at skubbe på udviklingen i den danske liga, siger Troels Mortensen.

Ifølge Peter Wang er den tidlige professionalisering af Bakken Bears hovedårsagen til holdets succes.

Professionel struktur

En af hovedarkitekterne bag er Michael Piloz, som har været en del af klubben siden 1993. Undervejs har han været bestyrelsesformand og er i dag sportschef i Bakken Bears.

- Bakken Bears fik som det første hold i Danmark lavet en professionel struktur. Michael Piloz satte gang i elitearbejdet og fik adskilt det fra de andre hold. Man lavede en økonomisk satsning med en ambition om at nå et højere niveau, siger Peter Wang.

- Samtidig har man i Bakken Bears været gode til at ansætte de rigtige trænere, internationale spillere og bruge spillere af egen avl. Bakken Bears er en virkelig velsmurt maskine, og det er en af grundene til, at de bliver ved med at vinde.

Han understreger samtidig, at succesen har givet Bakken Bears et økonomisk forspring sammenlignet med de øvrige klubber i ligaen. Fremgangen har fanget interessen blandt investorer, som vil være en del af det sportslige projekt.

Rigmand på sidelinjen

En af de mest fremtrædende investorer er rigmanden og stifteren af Formuepleje, Claus Hommelhoff, som blev sponsorchef for Bakken Bears i 2005 og fire år senere blev klubbens formand.

I Bakken Bears-lejren ser man også gerne, at ligaens øvrige hold løfter niveauet. Øget konkurrence kan nemlig få den århusianske trup til at stå skarpere i europæisk sammenhæng, vurderer Michael Piloz.

- Sport er lidt mærkeligt forretningsmæssigt, for man har brug for, at konkurrenterne er så stærke som muligt, samtidig med at man gerne selv vil vinde.

- Hvis ikke du bliver presset i hver eneste kamp, så risikerer man at slække en smule på det, og så kan det blive sværere at hive sig op, når man skal spille europæiske kampe.

- Hvis der er noget, jeg drømmer om, så er det et kommercielt, konkurrencestærkt hold i København, som kunne være med til at løfte interessen for, hvad vi laver, siger han.

Svendborg Rabbits spiller på hjemmebane mod Bakken Bears torsdag klokken 19.15.

Mens Bakken Bears blot er en enkelt sejr fra mesterskabet, kræver samme bedrift for Svendborg Rabbits fire sejre i træk.

På trods af en nærmest uoverkommelig opgave har Svendborg bestemt ikke opgivet håbet. Desuden er der få ting, der føles bedre end at slå Danmarks bedste basketballhold, fortæller direktør Troels Mortensen.

- Jeg har allerede booket en bus til mandag, hvor jeg regner med, at vi også skal spille kamp.

- Der er ikke nogen af vores spillere, der har lyst til at tabe 0-4. Spillerne er i gang med at forberede sig til kampen, og vi har tænkt os at give den en skalle.

- Det handler om at byde bjørnen op til dans, siger han.

/ritzau/