Sådan vil sparekniven ramme afdelingerne på AUH

Særligt to afdelinger bliver hårdt ramt af besparelser i 2019.

Onsdag kunne Region Midtjylland oplyse, at det hårdt pressede Aarhus Universitetshospital 'kun' skal spare 150 millioner kroner i 2019 - i stedet for de 325 millioner kroner, der først var meldt ud.

Torsdag har hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital fremlagt spareplanen, og ifølge hospitalsdirektør for Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg, kan patienterne føle sig sikre på AUH.

Forøget travlhed og forringet service

For at komme i mål med besparelserne, nedlægger hospitalet blandt andet 180 stillinger spredt ud over 47 afdelinger. Det vil ikke gå ubemærket hen, lyder det fra hospitalsdirektøren.

- Vi kan ikke fjerne 180 stillinger og sige, at det ikke kommer til at påvirke hospitalet. Der vil være en forøget travlhed, som man vil kunne mærke i form af en lidt forringet service nogle steder - en oplevelse af, at der er pres på, siger Poul Blaabjerg til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal finde nogle effektiviseringsmuligheder, og vi får mulighed for at planlægge dem, fordi besparelserne nu skal findes over fire år, lyder det fra hospitalsdirektør for Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg.   
Vi skal finde nogle effektiviseringsmuligheder, og vi får mulighed for at planlægge dem, fordi besparelserne nu skal findes over fire år, lyder det fra hospitalsdirektør for Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg.   

Ifølge hospitalsdirektøren har man været hele hospitalet igennem for at finde 150 millioner.

- Vi har kigget dybt ind i alle afdelinger for at finde en sum af en række mindre beløb. Det kan være kursusaktiviteter, engangsomkostninger eller implantater, hvor vi kan gøre tingene mere effektive, siger Poul Blaabjerg til TV2 ØSTJYLLAND.

De 10 afdelinger på AUH, som skal spare mest
Hjertesygdomme13.013.000 kr
Intensiv9.245.000 kr
Blodsygdomme7.875.000 kr
Kræftafdelingen7.000.000 kr
Blodprøver og biokemi6.780.000 kr
Hospitalsstab4.000.000 kr
Patologi (diagnoser på baggrund af celleprøver)3.727.000 kr
Teknisk afdeling3.508.000 kr
Øre-næse og halskirurgi3.236.000 kr
Røntgen og skanning3.161.000 kr

Massivt pres på hjerteområdet

Mens besparelserne rammer bredt, gør det så at sige særlig ondt i hjertet.

Afdelingen Hjertesygdomme skal således spare 13.000.000 kroner i 2019, hvilket i særklasse er den højeste besparelse blandt afdelingerne på AUH.

Afdelingen Hjertesygdomme udfører blandt andre hjertetransplantationer, hvor et sygt hjerte udskiftes med et donorhjerte, og indsætter pacemakere, der sikrer, at en patients puls ikke bliver for lav.
Afdelingen Hjertesygdomme udfører blandt andre hjertetransplantationer, hvor et sygt hjerte udskiftes med et donorhjerte, og indsætter pacemakere, der sikrer, at en patients puls ikke bliver for lav. Foto: Region Midtjylland

Blod er et andet område, der i år skal klare sig for væsentligt færre penge end beregnet.

Afdelingen Blodsygdomme skal således spare 7.875.000 kroner, mens Blodprøver og Biokemi skal finde 6.780.000 kroner i budgettet.

Direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, var indtil sidste år ledende overlæge for afdelingen Hjertesygdomme, hvor hun samlet har været ansat i 22 år.

- Det er meget bekymrende. Man kan ikke drive den afdeling, som jeg kender den, med de besparelser, der er tale om, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Der er et massivt pres på hjerteområdet i disse år, og der vil være større og større efterspørgsel på hjertebehandling i de kommende år.

Vi har brugt mange år på at opbygge den behandling, vi har nu, og besparelserne vil betyde, at afdelingen vil blive nødt til at afvise patienter, lyder det fra overlæge på Akut Hjerteafsnit under afdelingen Hjertesygdomme, Jacob Thorsted Sørensen.
Vi har brugt mange år på at opbygge den behandling, vi har nu, og besparelserne vil betyde, at afdelingen vil blive nødt til at afvise patienter, lyder det fra overlæge på Akut Hjerteafsnit under afdelingen Hjertesygdomme, Jacob Thorsted Sørensen.

Anne Kaltoft er skuffet over, at budgetoverskridelserne for anlægsbyggeriet rammer den eksisterende drift på AUH.

- Det er fantastisk, at man har fundet økonomi til at bygge de her store hospitaler, men det er rigtig ærgerligt, når det viser sig, at man ikke kan bygge hospitalerne til budgettet.

Du kan se, hvordan besparelserne rammer de enkelte afdelinger på hospitalet her:

Så meget skal afdelingerne på AUH spare i år

Hvis Aarhus Universitetshospital skal komme i økonomisk balance, skal der spares 425 millioner kroner årligt. I stedet for at spare hele beløbet på gang, har Region Midtjylland besluttet at indfase dele af besparelsen over fire år.

Næstformand i Region Midtjylland, Hanne Roed (B), er ærgerlig over, at det overhovedet er nødvendigt at spare, men mener, at man har fundet en udmærket løsning.

- Jeg er på ingen måde lykkelig for den situation, vi har på AUH. Slet ikke for personalet. Jeg synes, det er rigtigt hårdt at opleve, hvor meget det presser dem. Men det er det muliges kunst, sagde Hanne Roed onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Også 2. næstformand i Region Midtjylland Carsten Kissmeyer (V) er tilfreds med, at man nu udskyder besparelserne.

- Jeg synes, det er en god beslutning. Det er det muliges kunst. Nu har vi taget en væsentlig del af trykket af Aarhus Universitetshospital, sagde han onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Elgiganten

Nu åbner de endelig: - Det er som om, at vinteren er forbi

20070702-153634-5-1920x1284we

Overblik: Sådan genåbner Østjylland mandag

Hjemmeskole studerende

play De fleste studerende føler sig ensomme under nedlukning

Vintergækker

play Første forårsuge giver comeback til kulde og mulige snebyger

90414802_2842243999193987_995621003155472384_n

play Marie-Louise holder midnatsåbent: - Nu bliver jeg herre i eget hus igen

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager