Så du det også? Her er forklaringen

Fredag aften delte borgere billeder af en særlig sky, der kunne ses fra flere steder i Østjylland. Vi har fundet forklaringen.

Tine Ellehammer Sørensen fra Højbjerg i Aarhus delte fredag aften et billede i sin lokale Facebookgruppe med et billede af den særlige sky. 

Hurtigt meldte andre sig i kommentarsporet, der havde set den samme sky. 

Andre steder på det sociale medie bemærker brugere, at den minder om en paddehattesky, som man kender det fra billeder af atomsprængninger. Så dramatisk er det dog langtfra. Heldigvis. 

DMI har forklaringen

TV2 ØSTJYLLAND er gået til DMI for at få en forklaring på, hvad den svampelignende sky er for en størrelse. 

- Det du ser på billedet er en cumulonimbus eller også kaldet en bygesky. Skyerne kan opstå hver for sig, i grupper eller i bygelinjer, siger vagtchef Anja Bodholdt, DMI. 

- Det er karakteristisk, at bygeskyer danner en stor amboltlignende skyformation i toppen, hvorfor denne del af skyen netop betegnes ambolten, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Vejrfænomen
Vejrfænomen Foto: Tine Ellehammer Sørensen / privatfoto

Svæver højt oppe

Ofte vil den type skyer blande sig med andre skyer, og derfor kan de være svære at skelne fra hinanden. Men fredag aften fremstod skyen klar og kunne ses mange steder i Østjylland og resten af Danmark. 

Anja Bodholdt forklarer, at det er normalt, at man kan se en bygesky på meget lang afstand. 

- Det er ikke usædvanligt at man kan se toppen af cumulonimbus'en i 100 kilometers afstand. Toppen af skyer er helt op i cirka ti kilometers højde, og deroppe er luften også mere klar.

Her er det et billede fra Horsens Fjord, som Nanna Houlind har sendt til TV2 ØSTJYLLAND. 

Horsens
Foto: Nanna Houlind / privatfoto