S: Fængsel udelukker ikke Aarhus-model

Dialog og samarbejde er ifølge retsordfører Trine Bramsen (S) stadig vigtigt, selvom hun nu vil ramme radikaliserende unge med fængsel, hvis de drager i krig for IS

Socialdemokraternes Trine Bramsen ser intet problem i at indføre indrejseforbud for muslimer, der rejser til Syrien eller Irak, selvom hun og andre partifæller har været stor tilhænger af Aarhus-modellen. Den går blandt andet ind for mentorordningen og psykologhjælp frem for hårde fængselsstraffe.

- Jeg synes slet ikke, at de to ting udelukker hinanden. At vi indfører fængselsstraffe til muslimer, der er rejst i krig for Islamisk Stat, betyder ikke, at de ikke skal afradikaliseres bagefter, lyder meldingen fra retsordfører Trine Bramsen.

Hun ser mange positive og nødvendige aspekter i Aarhus-modellen, som stadig skal være en vigtig del af arbejdet med de unge muslimer, der sympatiserer med blandt andre IS.

Konsekvenser at drage i krig for IS

- Det er bare helt essentielt, at vi viser, det ikke er okay som dansk statsborger at drage i krig for Islamisk Stat, og det skal have konsekvenser, hvis man gør det, siger Trine Bramsen.

Folketingsmedlemmet foreslår op til seks års fængsel for at overtræde indrejseforbuddet, men den præcise strafudmåling er ikke fastlagt.

Som et led i kampen mod radikaliserede unge har Socialdemokraterne også haft en offensiv tilgang til personer, der opfordrer til had i disse miljøer.

Vil ramme mennesker i stedet for mursten

- Vi vil stramme nettet over for hadprædikanter, der opfordrer til eksempelvis at støtte IS. Derfor kan sådanne handlinger også give op til 12 års fængsel, forklarer retsordføreren.

Og i forhold til de steder, hvor opfordringer kunne finde sted - såsom Grimhøjmoskéen - så mener Trine Bramsen også, at man gør alt, hvad man kan for at stoppe deres aktiviteter.

- Men det er jo kun muligt at gribe ind, hvis det er et kriminelt anliggende. Vores holdning er også, at man ikke fjerner holdninger ved at vælte mursten. I stedet vil vi ramme menneskene bag, siger socialdemokraten.

I disse dage er de i Aarhus en konference om netop Aarhus-modellen og opgaven med at afradikalisere unge muslimer.

Retten i Aarhus politi byret byretten domstol

Mand idømt fængsel - narrede kvinde til sex

Skærmbillede 2021-04-16 kl. 08.24.05

Forsamlingsloft hæves: Teltbestillinger tikker allerede ind, fortæller udlejer

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

Dagens mest læste