Rygepolitik minder om Kina

Kommunen går for vidt, mener tidligere MF'er

08:12

1 af 2

Det er slut med at ryge i arbejdstiden i Aarhus Kommune. Den 1. marts blev der indført totalt rygeforbud for alle kommunalt ansatte. Men det er et indgreb i den personlige frihed, mener aarhusianske René Skau Björnsson, der tidligere har siddet i Folketinget for Socialdemokraterne.

- Jeg synes, det er en meget dårlig idé. Jeg synes simpelthen, man går ind og laver et indgreb i folks selvbestemmelse og deres egen frihed i forhold til, hvordan de vil leve deres liv, siger han.

Kinesiske tilstande

I programmet Markante Meninger bliver René Skau Björnsson bedt om at forholde sig til et tv-indslag om den nye aarhusianske rygepolitik. Og det vakte ikke positive associationer hos den tidligere politiker.

- Da jeg så indslaget, tænkte jeg: Vi nærmer os Kina. Det er sådan noget man kunne forestille sig, der ville blive skrevet bøger, som en traumatisk oplevelse i ungdommen i Kina, siger han.

Skal chokolade også forbydes?

Selvom René Skau Björnsson aldrig selv har været ryger, mener han ikke, at en arbejdsplads på den måde skal diktere en regel, når medarbejderne ikke bruger arbejdstid på at ryge.

- Hvad bliver det næste? Det bliver jo, at jeg ikke må have chokolade eller Piratos i skuffen på mit arbejde, fordi det også koster samfundet dyrt, at vi bliver federe og federe herhjemme, siger han.

I klippet herover kan du se debatten, hvor programmets anden gæst, teolog Louise Højlund, ikke helt er enig i sammenligningen. Du kan også se det i Markante Meninger torsdag aften kl. 18.10, 21.20 og 23.25.