Ryad sidder i kørestol: Han bokser for at få dig op af sofaen

Ryad Yusif sidder i kørestol og bokser i den lokale bokseklub i Gellerup. Han vil holde kroppen i gang og inspirere andre til at komme op af sofaen.

Kan man sidde i kørestol og gå til boksning samtidig?

Det kan man, hvis man hedder Ryad Yusif. Den 24-årige mand sidder i kørestol og bokser to gange om ugen i den lokale bokseklub i Gellerupparken i Aarhus.

- Jeg bokser også for at inspirere folk til at komme op af sofaen og være en del af noget spændende træning, siger Ryad Yusif til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ryad Yusif slår på plethandsker med sin træner Reda Zamzam. Video: Privat

quote - Jeg er en person, som ikke kan lide at sidde stille.

Ryad Yusif

Kan ikke sidde stille

Ryad Yusif har diagnosen cerebral parese, som er en hjerneskade, der skyldes for tidlig fødsel. Diagnosen betyder også, at Ryads syn er nedsat med 80 procent i begge øjne. 

Men så kan han da bare bruge næverne.

- Hvad kan jeg bruge mest? Mine øjne eller mine arme? Jeg kan mest bruge mine arme. Så tænkte jeg: Lad mig at starte med at bokse og se, hvor det fører mig hen, siger Ryad Yusif og tilføjer:

- Jeg er en person, som ikke kan lide at sidde stille.

Ryad har boet i Hornslet det meste af sit liv. Han flyttede til Gellerup for få år siden.
Ryad har boet i Hornslet det meste af sit liv. Han flyttede til Gellerup for få år siden. Foto: Privatfoto

quote Selvfølgelig kan man noget, hvis man har viljen til det.

Ryad Yusif

30 timer om ugen

Ryad Yusif arbejder 30 timer om ugen som produktionsmedarbejder i Kompetencecenter Nord, som er et arbejds- og værkstedstilbud til voksne med fysiske og psykiske handicap.

Han tager selv bussen frem og tilbage mellem Gellerup og Aarhus Nord fem dage om ugen. 

Ryad Yusif håber, at hans historie kan være med til at inspirere andre til at gøre ting, som de ikke troede, var muligt. Både dem, der ligesom ham sidder i kørestol og dem, der ikke gør.

- Man tror hele tiden, at når man sidder i kørestol, ligesom jeg gør, at man ikke kan noget. Men selvfølgelig kan man noget, hvis man har viljen til det, siger Ryad.

- Mit favoritslag er et-to slaget, hvor jeg virkelig får min kondition op i maks styrke, siger Ryad.
- Mit favoritslag er et-to slaget, hvor jeg virkelig får min kondition op i maks styrke, siger Ryad. Foto: Privatfoto

Holder kroppen i gang

Det er i bokseklubben Zamzam Boxing Academy i Gellerup, at Ryad bokser to gange om ugen. 

Det gør han en-til-en sammen med den tidligere professionelle bokser Reda Zamzam, som sidste år åbnede bokseklubben i Tovshøjskolen.

Kørestolen skal ikke begrænse Ryad Yusif.

Træningen begynder med, at Ryad Yusif kører 10 runder i sin kørestol. Herefter skyggebokser han med håndvægte, svinger med sjippetovet, slår på sandsækken og til sidst øver slagserier på plethandsker.

- Jeg bokser lige så meget for at holde min krop i gang. Hvis jeg ikke gør det, mister jeg kræfter i både venstre og højre arm, siger Ryad.

- Så mister jeg også kondition til at lave det, jeg gerne vil.

Ryad Yusif viser et billede af youtuberen Ahmarni, som gav ham ringside-billetter til Stjerneboksning.
Ryad Yusif viser et billede af youtuberen Ahmarni, som gav ham ringside-billetter til Stjerneboksning. Foto: Privatfoto

Idolet hedder ikke Kessler

Ryad Yusif kan også lide at se boksning. I sidste måned sad han ringside ved det store boksegalla Stjerneboksning, hvor danske kendisser gik i ringen mod hinanden.

Billetten havde han fået af den danske youtuber og komiker Ahmarni. Det er han rigtig glad for. Men når alt kommer alt, har han kun én favoritbokser. 

quote Jeg vil blive ved med at bokse, indtil jeg ikke kan mere.

Ryad Yusif


Det er hans træner Reda Zamzam, som åbnede dørene for ham, da han for et år siden tog kontakt til ham med ønsket om at begynde til boksning.

“Det er min træner, som har bokset 208 kampe. Jeg vil være lige så inspirerende og være med til at give den gas på boksebolden, siger Ryad Yusif.