Rune hjalp kvæstet trafikoffer: Alle burde lære førstehjælp

Rune stoppede blødning og fortalte en joke, da han for få dage siden var dagens mand i skysovs

32-årige Rune kunne gøre en forskel, da en cyklist blev kørt over af en lastbil. Billedet fra ulykken til højre er taget af Runes kone.

- Han havde et åbent benbrud fra knæet og hele vejen ned til foden. Han blødte meget, og der lå en pøl omkring ham. 

Rune Christensen fra Viby var for få dage siden den rigtige mand på det rigtige sted.

Ved et tilfælde var han på vej gennem morgentrafikken i Højbjerg, da der skete en grim højresvingsulykke i krydset ved Bjødstrupvej og Ringvej Syd.

Læs også Mand alvorligt skadet i højresvingsulykke: Chauffør sigtet

En mandlig cyklist var blevet påkørt af en lastbil og lå klemt under de forreste hjul. Rune stoppede resolut sin bil, sprang ud og ilede hen til den påkørte mand. 

Chaufføren havde det utrolig skidt. Han var knust i blikket.

Rune Christensen 

- Jeg kunne godt tale med ham, men han var selvfølgelig slemt medtaget. Han lå nærmest inde i cyklen, og det var først, da redningsfolkene kom, at han blev viklet ud af den, erindrer Rune.

Modsat mange andre har 32-årige Rune taget et stort førstehjælpskursus, og han vidste derfor, hvad han skulle gøre for at hjælpe den stærkt medtagne cyklist. 

Læs også Ny millionær: Østjyde vinder stor andenpræmie i Eurojackpot

- Jeg tjekkede hans almene tilstand og fik standset blødningen ved hjælp af en t-shirt fra chaufføren, der havde påkørt ham. Chaufføren havde det utrolig skidt. Han var knust i blikket, fortæller Rune.

Klemte smil ud af klemt mand 

Mens Rune gjorde sit bedste for at hjælpe manden fysisk, ydede han også psykologisk førstehjælp.

Et førstehjælpskursus er forskellen på liv og død. Det er vigtigt, at folk kan handle og gøre noget.

Rune Christensen

- Jeg fortalte ham, at det nok skulle gå, og jeg forsøgte at bruge lidt humor. Jeg fortalte ham, at han nok fik brug for en ny cykel. Der fik jeg et kort smil, for det var han nok godt klar over, siger Rune og fortsætter:

- Jeg har øvet det mange gange, og jeg tænkte bare, at jeg skulle sørge for, at han blev ved med at være i live.

I minutterne inden lægevagten kom frem til ulykkesstedet, var Rune den eneste, der reelt kunne hjælpe den påkørte cyklist, selv om flere kom tililende. 

- Alle mennesker burde få taget et førstehjælpskursus. Det er forskellen på og død. Jeg ved ikke, om det var tilfældet i den her situation, men lægen var meget glad for min indsats. Det er vigtigt, at folk kan handle og gøre noget, og man skal samtidig være meget påpasselig.

Rune Christensen var efterfølgende påvirket af situationen og ønskede at vide, om den mand, han havde hjulpet, ville overleve trafikulykken. Da han ikke er pårørende, kunne han dog ikke besøge manden på hospitalet.

Læs også Østjyske sygeplejersker hyldet i hele verden: - Stor respekt

Det er der dog fundet en alternativ løsning på:

- Gennem Facebook har min kone og jeg fået kontakt til konen, og vi har aftalt, at jeg kan besøge ham, når han det lidt bedre. Jeg tror, det er vigtigt både for ham og for mig. Det kunne være rart at få en sløjfe på den her oplevelse.

Du kan tilmelde dig et førstehjælpskursus hos Falck her.