Rumfartøj styrter ned på komet efter 12 års rumrejse

Rummission blev afsluttet på dramatisk vis ved sammenstød med komet. 12 år lang rejse afsluttet

Rumfartøjet Rosetta fra Det Europæiske Rumagentur (ESA) afsluttede fredag sin mission på dramatisk vis ved at styrte ned på en komet. Hermed blev der sat punktum for en 12 år lang rejse.

Fra kontrolcenteret var rumfartøjet sendt ind i et 14 timer langt, frit fald til dets gravplads på en iskold komet. Rumfartøjet ramte kometen, hvortil den tidligere havde sendt et landingsfartøj, omkring klokken 12.38 dansk tid.

Bekræftelse af sammenstødet nåede Jorden 40 minutter senere. Her kunne rumcenteret konstatere, at signalet fra rumfartøjet var afbrudt.

Læs også Nye rumeventyr: Lystrup-firma involveret i mission til Mars

Rumforskerne på kontrolcenteret i Darmstadt i det sydvestlige Tyskland klappede og omfavnede hinanden, da deres skærme bekræftede, at Rosetta ramte planeten.

 "Thank you Rosetta," lød et tweet fra ESA's generaldirektør, Jan Wörner, efter at landingen var bekræftet.

Kometen bevæger sig gennem rummet med en hastighed på over 14 kilometer i sekundet, og rumfartøjet var programmeret til at ramme den med en kontrolleret lav fart på 90 centimeter i sekundet.

Stor succes for ESA
Rosetta blev beordret til at slutte sig til det for længst opbrugte robot- landingsfartøj Philae, som for to år siden landede på kometen.

- Eftersøgningen er slut. Jeg har fundet @Philae2014!!, lød det tidligt i denne måned i et begejstret tweet fra ESA.

Rosetta var på det tidspunkt i kredsløb om kometen med navnet 67P/Tjurjumov-Gerasimenko over 680 millioner kilometer fra Jorden.

Rumrejsen til 67P/Tjurjumov-Gerasimenko varede ti år. I alt fløj Rosetta 5,6 milliarder kilometer for at nå frem med landingsfartøjet Philae om bord.

Læs også Rumfartøjet Philae er vågnet

Det var en meget stor succes for ESA, at det lykkedes at lande Philae på kometen.

På grund af den minimale tyngdekraft hoppede landingsfartøjet hen over kometens overflade. Det lykkedes ikke at aktivere de indbyggede harpuner, som skulle have holdt fartøjet fast.

I stedet endte det i en sprække med skygge, og det betød, at Philaes solceller ikke kunne oplade fartøjet. Men med den strøm, der var om bord, lykkedes det at gennemføre 60 timers eksperimenter.

Resultaterne blev sendt tilbage til Jorden via moderfartøjet Rosetta.

Terma i Lystrup har proceduret en essentiel del af rumfartøjet, og herfra fulgte man også tæt med i nedstyrtningen.

00:50

Du kan se klip fra Rosettas sidste færd her. 

Luk video