- Roser aftale om antiradikalisering

Jacob Bundsgaard (S) er glad for styrket indsats mod radikalisering og ekstremisme

Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus Kommune, roser de politiske partier i Folketinget, som tirsdag blev enige om en aftale, der skal bremse radikalisering af unge.

- De seneste uger har desværre med stor tydelighed understeget, at vi i Danmark og i resten af Europa må stå sammen for at imødegå radikalisering og terror-trusler. Vi er oppe imod skræmmende kræfter, som angriber vores værdier og udfordrer vores demokrati. Jeg er derfor meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget bakker op om den indsats, vi blandt andet har stået for i Aarhus, når det gælder antiradikalisering af unge, siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Samtlige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten er blevet enige om aftalen, der skal bremse radikalisering af unge.

Den skal være med til at forhindre, at unge drager i krig for eksempelvis Islamisk Stat i Irak og Syrien. Og sørger for, at de kan komme ud af det ekstreme miljø, hvis de er taget af sted og vender hjem igen.

Se: Dialog frem for moské-lukning

Partierne bag satspuljen var på forhånd enige om at bruge 60 millioner kroner på indsatsen. Det ligger dermed fast, at der vil blive brugt millioner på at forebygge radikalisering blandt unge.

- Jeg hilser med tilfredshed, at Folketingets partier - med den såkaldte Aarhus-model som inspiration - har afsat 60 millioner kroner til at styrke forebyggelsen af radikalisering og ekstremisme, blandt andet til opkvalificering af de opsøgende kommunale medarbejdere, siger Jacob Bundsgaard.

Hidtil har partierne ikke været enige om, hvordan pengene skal bruges, men det blev man tirsdag.

Efter pres fra blandt andre Dansk Folkeparti er parterne blevet enige om ikke at inddrage imamer i indsatsen, som i stedet blive lagt i hænderne på især PET og kommunerne.

Se: Samarbejder om sikkerhed

Regeringen havde ellers oprindeligt lagt op til at bruge en del af de afsatte 60 millioner kroner på at lade PET inddrage imamer i indsatsen.

Til gengæld er parterne enige om at bruge seks millioner kroner på et exit-center for unge, som har været i kamp i Syrien og Irak, lige som man vil styrke overvågningen af ekstreme udsagn på nettet.

- Aftalen giver kommunerne nye værktøjer og sender samtidig et vigtigt signal om bred politisk opbakning til den svære indsats, de kommunale medarbejdere står over for, når det handler om at modvirke radikalisering og forebygge ekstremisme. Det er derfor mit håb, at aftalen samlet markant styrker kommunernes evne til at løfte opgaven, siger Jacob Bundsgaard.