Robotter på hospitalerne

Blandede holdninger til robotkirurgi

05:10

1 af 2

På Aarhus Universitetshospital i Skejby bruger kirurgerne nogle steder robotter på operationsstuerne.

I Danmark er robotkirurgi ved at blive mere og mere udbredt, og robotterne bruges til at hjælpe kirurgerne i en lang række kræftoperationer som for eksempel prostatakræft, blærekræft, nyrekræft, tarmkræft og livmoderhalskræft.

- Robotten hjælper kirurgen til at gøre en svær operation let, siger Niels Thomassen, der er overlæge på Afdeling P på Aarhus Universitetshospital, hvor man bruger en robot til operationerne.

På få år har det danske sundhedsvæsen brugt 260 millioner kroner på at købe 16 avancerede robotter, men ingen ved, om de er pengene værd.

- Hvis man vælger at sige: Lad os bruge en kvart milliard kroner på at købe nyt udstyr. Så synes jeg, at man skulle sige, at man lige skulle få styr på, om det her er en god idé, og der kan man godt undre sig over, at man er klar til at bruge så mange penge uden at gå ind og kigge på dokumentationen først, siger Kristian Kidholm, der er MTV-konsulent på Odense Universitetshospital.

Og han er ikke den eneste, der undrer sig.

Efterlyser dokumentation

- Min væsentlige bekymring er selvfølgelig, at vi har indført en teknologi, hvor der ikke foreligger dokumentation for, at vi i sidste ende gør patienterne en tjeneste. Indenfor mit område, der er urinvejskirurgi, er robotkirurgi blevet standartbehandling, og det er den blevet, uden at der forligger den fornødne dokumentation om, at den er bedre eller i hvert fald lige så god som den traditionelle kirurgi, siger Peter Iversen, der er professor på Urologisk Klinik Rigshospitalet i København.

Robotten på Afdeling P på Aarhus Universitetshospital har kostet fem millioner kroner at købe, og så koster den en million kroner om året i vedligeholdelse.

Robotoperationerne er markant dyrere end de traditionelle operationer, men det får ikke kirurgerne på Afdeling P til at ryste på hånden.

- Er det dyrt? Ja, det er det. Men det er som at gå fra en gammeldags fastnettelefon til en smart Mobiltelefon. Jeg er sikker på, at principperne i robotkirurgi er vejen frem, men vi skal selvfølgelig lave videnskab og få evidensen, Søren Laurberg, der er professor på Afdeling P på Aarhus Universitetshospital.

Du kan se mere om robotkirurgi i indslaget øverst på siden.