Renovering af Det Kongelige Bibliotek vinder stor hæder

Teamet bag en stor renovering af Det Kongelige Bibliotek i Aarhus kan nu kalde sig danmarksmestre i renovering. Tirsdag aften blev de kåret til vindere af RENOVER-prisen.

Det er et af landets mest kendte af sin slags, og mange har en holdning til, hvordan den slags skal se ud. 

Det var derfor en stor opgave, holdet bag renoveringen af Det Kongelige Bibliotek kastede sig over i 2015, da de begyndte en større renovering af biblioteket, der ligger i Universitetsparken med sit berømte tårn. 

Men noget har de gjort de rigtigt, tirsdag aften blev de kåret til danske mestre i bygningsrenovering, da de vandt RENOVER-prisen foran fem andre nominerede projekter. 

Kåret af eksperter

70 eksperter fra byggebranchen har været med til at vurdere de nominerede projekter, men til sidst var der kun én mulig vinder. 

- Det er et fremragende renoveringsprojekt, hvor man med renoveringen har skabt et oplevelsesrigt rum med en inviterende stemning, samtidigt med at de eksisterende kvaliteter er respekteret. Man fornemmer klart, at det er et socialt mødested, hvor man udveksler holdninger og møder nye bekendte, siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget bag RENOVER-prisen. 

Tirsdag aften holdt de nominerede små, lokale fester for at leve op til corona-retningslinjerne, og overraskelsen var stor, da en repræsentant fra RENOVER-prisen pludselig dukkede op for at overrække bygherrerne Thomas Dau Larsen og Ulla Eltang Sylvestersen fra Det Kongelige Bibliotek i Aarhus prisen. 

RENOVER-prisen

De fortæller, at de har forsøgt at renovere biblioteket bæredygtigt, men ikke kun i forhold til byggematerialer. 

- Også socialt ved at åbne bygningen for alle. Det er ikke et sted, der bare er forbeholdt en lukket kreds, men rent faktisk noget som hele byen kan bruge, så det er dejligt at andre også kan se værdien i det, siger Ulla Eltang Sylvestersen. 

Da ombygningen af Det Kongelige Bibliotek stod færdig i 2018 havde biblioteket fra 1963 fået tilføjet en 52 meter lang snoet hæk, en næsten 7 meter høj reol med farvekoordinerede bøger, udstoppede fugle og rislende vand indendørs. 

Hvis man som studerende eller gæst har brug for at koble af fra bøgerne kan man gå en tur i mindfullness-rummet eller spille ved et at bordtennisbordene. 

Juryen skriver i sin begrundelse for prisen: 

Efter en gennemgribende renovering er der nemlig skabt mere areal og bedre faciliteter til brugerne i biblioteket – men uden at ændre på bygningens ikoniske ydre. Lukkede serverrum er blevet til åbne studiepladser, et solcelleanlæg på taget sørger for grøn energi og den nye bibliotekshave har givet nyt liv til den gamle bygning. 




smartphone telefon mobiltelefon

30-årig anholdt i sag om omfattende svindel mod ældre

blæst blæsevejr gråvejr

Endnu en gråvejrdag i vente - men det bliver mildere

Anika kan endelig få sin behandling - verdens dyreste behandling

Målet er nået: Anika kan få verdens dyreste behandling

Lotte Tobiasen sidder i kørestol og har kun fem procent syn, derfor har hun brug for hjælp til transport

play Ændringer i Flextrafik til handicappede: Lotte risikerer at få indskrænket sit sociale liv

E45 motorvej motorvejen kø trafik trafikprop myldretid trafikgenre bil biler tæt trafik kø bilkø

Nu spærres centralt kryds for trafik

brændeovn

play Ny lov på plads: Gamle brændeovne skal skiftes eller skrottes ved boligkøb