Regionsformand: Sygehus skal have ekstraordinært boost på 60 millioner

Næstformand for Psykiatri-Listen er ikke imponeret over, at AUH nu formentlig får tilført et tocifret millionbeløb

02:02

Aarhus Universitetshospital mangler 300 millioner kroner for at få budgetterne til at hænge sammen i 2018. Interview med Anders Kühnau (S) her:

- Det er ret ekstraordinært, at vi går ind og hjælper et hospital med økonomien i det indeværende år.

Sådan lyder det fra regionrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S), der nu foreslår, at Aarhus Universitetshospital (AUH) får et økonomisk boost i form af 60 millioner kroner.

Læs også Stærkere psykiatri på AUH i forbindelse med flytning

Hospitalet mangler 300 millioner kroner for at få budgetterne til at hænge sammen i 2018, og de røde tal skyldes blandt andet uforudsete flytteudgifter i forbindelse med flytningen til Skejby.

- Det vil helt sikkert være en kærkomment beløb, ikke mindst når det er en regning, de ikke selv er skyld i, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Penge skal findes på andre hospitaler

De 60 millioner skal findes i form af 'solidarisk finansiering'. Det betyder, at de andre hospitaler i Region Midtjylland må spare yderligere, for at AUH kan komme ud af 2018 med et knapt så dårligt økonomisk resultat.

Ifølge Anders Kühnau vil pengene betyde, at der skal nedlægges færre end de 350 stillinger, der tidligere er meldt ud.

Jeg havde håbet på, at ambitionerne var lidt større, og at man kunne finde nogle flere penge.

Mikkel Rasmussen, speciallæge og næstformand for Psykiatri-Listen

Aarhus Universitetshospitals økonomiske trængsler fortsætter i de kommende år. Næste år skal hospitalet således spare 390 millioner kroner, mens hospitalet i 2020 og 2021 skal spare 425 millioner kroner årligt.

- Hvis vi ikke får flere penge fra regeringen, så vil det kunne mærkes på aktiviteterne på sygehusene i hele regionen. Det vil blandt andet betyde, at nogle borgere skal indlægges færre gange, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

02:05

VIDEO: Aarhus Universitetshospital skal spare 300 millioner kroner i år - bl.a. på grund af byggeriet af det nye hospital i Skejby. Indslaget er fra d. 29. april.

Luk video

Kan ikke undgå at få konsekvenser

Mikkel Rasmussen, der er speciallæge og næstformand for Psykiatri-Listen, er ikke imponeret over, at AUH nu formentlig får tilført et tocifret millionbeløb.

- Jeg havde håbet på, at ambitionerne var lidt større, og at man kunne finde nogle flere penge, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Mikkel Rasmussen kan det ikke undgås, at de massive nedlæggelser får konsekvenser for patienterne på AUH.

Læs også Ikke plads til Frirummet, når psykiatrisk hospital flytter

Det er ikke kun udflytningen, der presser hospitalets økonomi, lyder det. Mikkel Rasmussen peger på en række faktorer, der generelt gør livet svært for hospitalerne. 

- Antallet af patienter stiger, mens størrelsen på personalet er den samme, der er flere multisyge, og prisen på medicin stiger voldsomt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Næstformanden for Psykiatri-Listen sætter pris på ethvert økonomisk boost til AUH i det indeværende budgetår, men han behøver ikke se langt ud i fremtiden, før en ny hovedpine melder sig.

- I 2019 står vi i samme situation, siger Mikkel Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.