Regionsformand om varmen på Skejby: Brug den kølige natteluft

Supersygehuset i Skejby er i løbet af sommeren blevet kritiseret for ikke at have styr på temperaturen. Tirsdag tog toppolitiker på inspektion

01:25

VIDEO: Kom med regionsrådsformand Anders Kühnau (S) på en varm tur på Skejby Sygehus.

Da regionsrådsformand Anders Kühnau (S) tirsdag besøgte det nybyggede supersygehus i Skejby, viste termometrene indendørs 26,4 grader.

Det er kun en halv grad over den temperatur, som sygehuset sigter mod at have på stuerne. 

Læs også I kælderen på supersygehuset i Aarhus fryser de ansatte

Men under hedebølgen måtte patienterne flere gange ligge i temperaturer på op mod 30 grader på stuer, der hverken har aircondition eller større vinduespartier at åbne. 

Dét var på den baggrund, at regionsrådsformanden aflagde besøg på sygehuset.

- Jeg håber at kunne få en dybere indsigt i hvilke udfordringer, vi står med, sagde Anders Kühnau ved begyndelsen af sit besøg. 

Varmen steg på supersygehuset, da regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i dag var på besøg.

Aircon fravalgt

Aarhus Universitetshospital Skejby har ikke aircondition på de nye sengeafsnit.

I stedet er der installeret et ventilationssystem, der suger luft ind i bygningerne, hvilket i juli har givet en indetemperatur på omkring de 30 grader.

Vi kan gøre bedre brug af den kølige natteluft, så når vi starter på en ny dag, så er der køligt.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand, Region Midtjylland

Regionsrådet har tidligere forklaret, at man havde fravalgt aircondition, fordi det koster rigtig meget strøm, hvilket både er skidt for miljøet og for pengepungen. 

Sommervarmen har dog vist sig primært at være skidt for patienterne, der har haft det alt for varmt på sengeafsnittene.

- Når varmen står lige ind ad vinduerne, har jeg det ikke særlig godt, siger Bjarne Nissen Johansen, der var indlagt i Skejby under regionsrådsformandens besøg.

Aarhus Universitetshospital Skejby har ikke aircondition på de nye sengeafsnit. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Løsningen: Natteluft

En endegyldig løsning på, hvordan man skal undgå så høje temperaturer på det nye supersygehus, nåede regionsrådsformanden ikke frem til under tirsdagens besøg.

Men en nødløsning fandt han frem med hospitalets tekniske chef frem til: 

- Vi forsøger nu at optimere vores teknik og dermed også få vores ventilation til at yde mere – også om natten, siger Søren Kvistborg, der er teknisk chef på Aarhus Universitetshospital.

Læs også Kommune sprøjter søer til med bakterier: Godt for dyr og mennesker

Anders Kühnau opsummerer: 

- Jeg har fået at vide, at vi kan gøre bedre brug af den kølige natteluft, så når vi starter på en ny dag, så er der køligt og vi skal sørge for, at solafskærmningen er nede fra starten af dagen.