Reden: Antallet af prostituerede er tredoblet på 20 år

Siden Reden i Aarhus åbnede for snart 20 år siden, er der kun kommet flere og flere prostituerede. De mener, at det er næsten umuligt at vende udviklingen

03:15

Mens en frisk rapport viser, at en indsats med støttepersoner virker på kvinder i prostitution i bl.a. Aarhus, er verden mindre lyserød for den voksende gruppe aarhusianske gadeprostituerede, der er afhængige af narko.

Her har et exitprojekt slået fejl. 

På adressen Sjællandsgade 6 i Aarhus arbejder rådgivnings- og værestedet Reden med at hjælpe kvinder, som er involverede i prostitution og misbrug. Her har kvinder i snart 20 år fået nattely og rådgivning. 

Læs også Rapport: Prostituerede får et bedre liv med fast støtte

Reden oplever, at antallet af prostituerede, der søger hjælp og en seng at sove i, er tredoblet på 20 år. I begyndelsen kom der 60 kvinder på adressen. Nu hjælper de omkring 175 kvinder. 

- Selvfølgelig hænger det sammen med, at Reden er blevet kendt, men jeg tror bestemt også, at det siger noget om, at misbrug og prostitution ikke er blevet mindre, siger Joan Hougaard, der har været leder af Reden i Aarhus siden begyndelsen. 

Hos Reden kan prostituerede kvinder låne en seng, hvis de mangler et sted at sove.

- Da vi begyndte, havde nogle en bolig. Nu er der rigtig mange boligløse eller funktionelt boligløse, så det er jo ikke blevet bedre - absolut ikke, tilføjer hun.

Er alle misbrugere

Da Joan Hougaard begyndte som leder af Reden i Aarhus var hun den eneste ansatte. I dag har de 12 fastansatte medarbejdere, 20 frivillige og 5 faste vikarer tilknyttet.

Hos Reden kan kvinderne både slappe af og lave aktiviteter i deres kreative rum. Maleriet her har en af kvinderne malet.

De udsatte kvinder, der kommer på Reden, er alle misbrugere af enten alkohol, hash eller hårde stoffer, og ifølge leder Joan Hougaard har de et dagligt forbrug på mellem 1000-2000 kroner. Pengene kan de ifølge lederen ikke tjene ved almindeligt legalt arbejde, og derfor ender de fleste med at tjene penge ved prostitutionsligende adfærd.

Jeg synes, at vi gør meget, men jeg kunne da godt drømme om, at vi gjorde mere.

Thomas Medom (SF), rådmand

I forsøget på at hjælpe de udsatte kvinder ud af et liv med prostitution og stofmisbrug, forsøgte Reden i samarbejde med Aarhus Kommune at lave et exit-program, men projektet blev efter et halvt år lukket.

- Jeg synes, at det var et rigtig godt initiativ, og jeg var spændt på at starte det op. Men det viste sig hurtigt, at vores kvinder er alt for ustabile og ustrukturerede. De kom kun hver anden gang, og sådan et forløb rykker ikke noget, siger Joan Hougaard. 

Læs også Truede sig til sex med prostitueret

Joan Hougaard efterlyser mere hjælp til kvinderne, for ifølge hende vil udviklingen fortsætte, hvis ikke kommunen hjælper de kvinder, som ikke magter at hjælpe sig selv. 

- Jeg ved godt, at det vil være enormt ressourcekrævende at lave nye projekter, men det er altså heller ikke billigt med alle de narkomaner, siger Joan Hougaard.

- Vi gør allerede meget

Rådmanden for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), kalder stigningen i antallet af prostituerede med tilknytning til Reden 'bekymrende'.

Han mener dog, at kommunen allerede gør meget.

00:29

VIDEO: Socialrådmand Thomas Medom (SF) mener, at kommunen allerede gør meget for at hjælpe prostituerede, men han vil gerne gøre mere.

Luk video

- Jeg synes, at vi gør meget, men jeg kunne da godt drømme om, at vi gjorde mere. Jeg kunne også godt tænke mig, at vi gjorde mere sammen med gode organisationer som Reden, siger han.

Han mener dog ikke, at der er nogen hurtige løsninger, når det kommer til at hjælpe denne gruppe borgere.

-Jeg bilder mig ikke ind, at vi kan opfinde en plan, der kan hjælpe flertallet af de her kvinder ud på meget kort tid. Men dem, som vi kan hjælpe, og dem, der er meget motiverede, dem skal vi også hjælpe, tilføjer han.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se mere om udfordringerne med at få aarhusianske prostituerede til at droppe deres erhverv.