Rasmus og Emil har forvandlet studieprojekt til grønt guld
To maskiningeniører har fundet en smart løsning på plastsortering. Det startede som et bachelorprojekt, men har i dag vokset sig langt større.
En slags rystemaskine, der skiller hårdt plast fra blødt, og som løser store klimaudfordringer. Egentlig ganske simpelt, men alligevel aldrig set før.
Sådan lyder Emil Buur Trads og Rasmus Dall Nielsens succesprojekt, der startede som en bacheloropgave og i dag er blevet deres karrierevej.
- Det er da fedt, at det er endt sådan - og sjovt at det er noget, som både er stort og tungt, siger Rasmus Dall Nielsen, der er den ene af de to opfindere og i dag fungerer som direktør i virksomheden.
Makkerparret kom på ideen til 'rystemaskinen', da de i 2019 skulle skrive deres bacheloropgave på maskiningeniør-uddannelsen i Aarhus.
Forbrugerne gør meget rigtigt allerede, men der er stadig store krav til kommuner og virksomheder i forhold til plastsortering
Dengang snakkede de med Aarhus Kommune om, hvilke udfordringer kommunen havde, og hvor de kunne have brug for hjælp til at løse nogle af deres opgaver.
Her stod det klart, at kommunen på daværende tidspunkt ikke havde nogen maskiner, der på en effektiv og enkel måde kunne løse opgaven med affaldssortering - og mere præcist: At skille blødt plastik fra hårdt.
- Det er måske ikke det mest sexede område at beskæftige sig med affaldssortering, men det er alligevel et område, der i vores øjne halter og måske er nogle år bagefter, siger Rasmus Dall Nielsen.
- Og så ville vi gerne beskæftige os med bæredygtighed.
Siden bacheloropgaven i 2019 er det gået stærkt. I dag har de to maskiningeniører en virksomhed i Silkeborg, hvorfra de sælger og udvikler maskiner, og for to uger siden kunne de sende deres første maskine til England.
Løser et stort problem
I dag bliver plastikken sorteret på store sorteringsanlæg, men her er maskinerne både store og meget mere avancerede end dén, Emil Buur Trads og Rasmus Dall Nielsen har lavet.
- Det er til gavn for både virksomheder og miljøet. Vores maskine adskiller sig fra andre, ved at den er mobil og nemt kan sættes op.
Den bløde plast skal sorteres fra den hårde, fordi de to produkter ikke kan genanvendes på samme måde. Noget, som forbrugeren ikke alene kan stå for.
Vi ser et stort potentiale, og vi håber at, det fortsætter den her vej.
- Forbrugerne gør meget rigtigt allerede, men der er stadig store krav til kommuner og virksomheder i forhold til plastsortering og efterforarbejdning. På den her måde kan man genanvende både det bløde og hårde plast, siger Rasmus Dall Nielsen.
Tidligere er det bløde plast ofte blevet brændt af, men strammere krav til miljø og genanvendelse, gør det mere besværligt.
I Silkeborg drømmer de to maskiningeniører stort og tror på, at deres maskiner kan gavne flere steder.
- Vi ser et stort potentiale, og vi håber at, det fortsætter den her vej. Ligesom vi har store udfordringer med affald i Danmark, har de det også i udlandet.