Rasmus' far begik selvmord: Kæmper for at nedbryde tabu

Rasmus Østergaard Hansen vil bekæmpe tabuet om selvmord

04:34

1 af 2

I 2013 begik Rasmus Østergaard Hansens far selvmord, og ingen vidste, han havde haft det dårligt.

Herefter besluttede Rasmus Østergaard Hansen sig for at bekæmpe tabuet om selvmord. Han valgte derfor at deltage i et stort ironmanløb i København for på den måde at sætte fokus på at bekæmpe tabuet om selvmord og samtidig via sponsorater at samle ind til Livslinien, en telefonlinje, som folk med selvmordstanker kan ringe til for at få hjælp.

- Min far var frisk som en havørn, som man siger, han var 58 år gammel, cyklede et par gange om ugen, og han fejlede ikke noget. Det er også det, der er så skræmmende ved det, siger Rasmus Østergaard Hansen i dokumentaren Ironman for Livet, som vises søndag aften klokken 20.20 på TV 2 | ØSTJYLLAND.

Til ironman-løbet i København gennemførte han de 3,8 kilometer svømning, 180 kilometers cykling og 42,2 kilometer løb.

Men hvor hurtigt han kom over målstregen er langt fra det vigtigste.

- Det vigtigste budskab har ikke noget med ironman eller sport at gøre. Det handler om selvmord, tabuer og kærlighed, siger Rasmus Østergaard Hansen.

Svært at erkende

Efter Rasmus' far blev fundet død, havde Rasmus gennem noget tid svært ved at erkende, at faderen havde taget sit eget liv.

- Jeg var overbevist om, at han måtte have fået en blodprop eller en hjerneblødning. Det var først et par dage senere, da obduktionsrapporten kom, at vi kunne erkende, at han er død af en kulilteforgiftning, og at der har været en tændt grill i et lukket rum, og så kan man godt regne den ud, siger Rasmus Østergaard Hansen.

Faderen efterlod sig ikke et afskedsbrev, og han havde aldrig fortalt nogen, at han havde det dårligt.

Svært med uvidenhed

- Uvidenheden har fyldt sindssygt meget for mig bagefter. Var det noget med mig? Var jeg ikke god nok? Var jeg der ikke nok? Det kan man godt sige, at det får man ikke noget ud af, men sådan er det bare. Det er nogle tanker, som jeg har måttet lære at leve med. Jeg kan ikke få dem til at gå væk, og det tror jeg heller ikke, jeg skal. Jeg skal nok bare acceptere, at sådan er det, siger Rasmus Østergaard Hansen.

- Jeg ville ikke indrømme det dengang, og når folk spurgte, så løj jeg om det, fordi det ikke var noget, jeg havde lyst til at snakke om. Dem, jeg sagde det til, så alligevel underlige ud i hovedet og kunne ikke forstå det, så det gjorde det rigtig svært for mig, og jeg blev egentlig ved med at holde fast i det her med, at det var noget med en blodprop, specielt overfor dem, som jeg ikke kender så godt. Men sådan synes jeg virkelig ikke, at det skal være. Det skal være sådan, at man kan sige det ærligt. Han må have haft det dårligt, og så endte det med det, som det gjorde. Men det kunne jeg ikke dengang, ikke til at starte med i hvert fald.

Rasmus Østergaard Hansen tror, at der i Danmark skal en kulturændring til, så tabuet om selvmord kan blive nedbrudt.

- Det er vel en del af vores kultur, at vi ikke taler om det, og det gør det meget svært både for dem, der står efterladt, men også for dem, der har selvmordstanker, at man ikke kan tale med nogen om det, fordi det er så stort et tabu, siger Rasmus Østergaard Hansen.

I forbindelse med ironmanløbet i København fik han indsamlet 75.500 kroner til Livslinien. De penge skal bruges til et computersystem, der skal effektivisere arbejdet og gøre det nemmere at føre statistik.

I videoen øverst på siden kan du høre Rasmus Østergaard Hansen fortælle mere om forløbet efter sin fars selvmord, og du kan se hele dokumentaren, Ironman for Livet, i fjernsynet på TV 2 | ØSTJYLLAND i aften, søndag, klokken 20.20.

Du kan også se hele dokumentaren online her.