Rap lærte Zoran dansk: Nu underviser han andre på samme måde

Rappere som Jokeren introducerede Zoran Lekovic for den danske udtale. Nu hjælper han andre med at lære sproget ved brug af selvsamme metode

02:38

- Musikeren vi skal høre nu, han lærte mig dansk, da jeg kom til Danmark. 

Zoran Lekovic afspiller et rapnummer foran et klasselokale fyldt af mennesker fra alverdens lande, som han skal lære at tale dansk. 

Der er en grund til, at vi kan synge med på Kim Larsens sange, men ikke kan remse op, hvad Søren Kirkegaard har sagt.

Zoran Lekovic, underviser

Hans undervisningsmetode er rapmusik, og det er der en helt særlig grund til.

- Vi rapper for at lære at udtale ord, som vi senere kan bruge i en samtale. Der er bare noget med rim og rytme, som gør, at vi mennesker synes, det er sjovere at lære. Der er en grund til, at vi kan synge med på Kim Larsens sange, men ikke kan remse op, hvad Søren Kirkegaard har sagt, siger Zoran Lekovic, der er frivillig underviser hos LærDansk Aarhus. 

Idéen om at lære dansk gennem rap modtog Zoran Lekovic mandag den Europæiske Sprogpris for på Dokk1 i Aarhus. 

Læs også Khaled underviser i dansk på Youtube: Nu er han prisvinder

Prisen uddeles hvert år af Uddannelses- og Forskningsministeriet og går til projekter, der er med til at udvikle læring af fremmedsprog.

Idéen opstod i skolen

Zoran Lekovic husker tydeligt de problemer, han havde, da han selv skulle lære dansk, i forbindelse med at han kom til Danmark i 1990'erne fra Bosnien-Hercegovina. 

- Jeg græd mig selv i søvn, hvis jeg vidste, at jeg skulle læse højt i klassen. Jeg var den eneste i min klasse, der ikke kunne tale dansk, så jeg kunne finde på at pjække fra skolen, hvis jeg vidste, at jeg skulle fremlægge eller lignende, siger han. 

Læs også Tab for Aarhus: Nu rejser erhvervsmand og familien ud af landet

Men rapmusikken hjalp ham til at blive sikker i det danske sprog. 

- To af mine klassekammerater Réné og Peter gav mig nogle CD'er med dansk rap, Østkyst Hustlers og Den Gale Pose, og jeg begyndte at rappe med på det. Det var helt ubevidst, at jeg øvede udtale, for jeg rappede bare med, siger han. 

Til stor gavn for andre

Hos LærDansk Aarhus sætter de stor pris på den indsats, som Zoran Lekovic gør. 

- Zoran er en fyr, der tænker ud af boksen. Og forbi han gør det, så har vi et alletiders supplement til vores udtale undervisning. Det kan ikke være mange steder, man kan lære dansk med dansk rapmusik, siger Kirstine Alexandersen, udviklingsleder hos LærDansk Aarhus. 

Når man har rappet foran en masse mennesker på dansk, så er man ikke så genert i forhold til at spørge forkert i Fakta om, hvor mælken står.

Zoran Lekovic, underviser

Og også kursisterne har stor glæde af undervisningen. 

- Min udtale har aldrig været perfekt, og mange gange har danskere ikke kunnet forstå mig. Nu siger mine kolleger på arbejdet, at min udtale er meget god, og de kan forstå alt, hvad jeg siger, siger Kaja Zuvala, der er kursist på holdet. 

Zoran Lekovic mener, at rappen foruden at styrke udtalen også styrker selvtilliden. 

Læs også Syge børn modtog stor check fra ildsjæl bag velgørenhedsløb

- Når man har rappet foran en masse mennesker på dansk, så er man ikke så genert i forhold til at spørge forkert i Fakta om, hvor mælken står. Så det er en isbryder at rappe på en eller anden måde, så man bliver mere afslappet omkring at bruge sproget, siger han.