Rådmand vil omdanne sommerhuse til helårshuse

Hundredevis af sommerhusejere har på ulovlig vis brugt deres sommerhus som helårshus. Men nu kan de ånde lettet op, for det bliver formentligt lovligt

01:31

Der er sandsynligvis en del sommerhusejere ved Skæring Strand, som jubler lige nu, for sommerhusene bliver måske omdannet til helårshuse. Det fortæller Rådmand for Teknik og miljø i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S).

Sidste år kunne TV2 ØSTJYLLAND berette, at hundredevis af beboere i Skæring boede ulovligt, fordi de boede i deres sommerhuse året rundt. Det havde mange af dem gjort siden 2009 uden konsekvenser. Flere af beboerne ønsker, at lovgivningen revideres, så det bliver lovligt at bo i sommerhusene.

Det ønske lader til at gå i opfyldelse nu, hvor rådmanden hilser muligheden velkommen.

Læs også Boligkøbere siger nej til røg: Dit hus kan falde 200.000 kr. i værdi

- Nu er der kommet en ny planlov, som giver mulighed for at omdanne sommerhuse til helårshuse, hvis trefjerdedele af grundejerne er enige om det. Vi må også erkende, at Skæring Strand er noget helt andet i dag, end det var i 30’erne, da det blev grundlagt som et sommerhusområde, siger Kristian Würtz til TV2 ØSTJYLLAND.

Kan have tjent penge

Bekymringen har førhen været, at hvis det blev lovligt at bo i husene hele året rundt, så ville husene stige i værdi, og man ville kunne bygge større huse. 

I dag er det ulovligt at bo i sommerhusene i Skæring hele året. Foto: Google Street View

Sommerhusejerne kan have tjent penge på at bo der ulovligt i årevis. Den bekymring forstår Kristian Würtz godt, og derfor vil han invitere til dialog med sommerhusejerne om, hvilke regler, der skal gælde, hvis man laver en overførsel fra sommerhus til helårsbolig.

Det kan derfor være, at der kommer regler om størrelsen og højden på husene, og hvad man må bygge.

Læs også Hundreder bor ulovligt i Skæring – nu skal det være lovligt

- Jeg tror, det vil tage et par år at lave en ny ordning. Nu skal vi først diskutere det med grundejerne. Vi skal huske på, at der først kan ske noget, hvis tre ud af fire grundejere siger ja til det. Og herefter skal vi så finde ud af, hvordan vi vil gøre det, hvis vi skal gøre det, siger han.

Indtil en forhandling om de nye regler går igennem, vil det dog stadig være ulovligt at bo i sommerhusene hele året. Pensionister må dog gerne bo der lovligt, hvis de har fået godkendt deres ansøgning.