Rådmand vil have p-pladser kun for håndværkere

Bünyamin Simsek (V) ønsker tilladelse til i et toårigt forsøg at lave nye typer parkeringspladser i Aarhus. Forslaget får blandede reaktioner

Rådmand Bünyamin Simsek (V) vil have parkeringspladser dedikeret til håndværkere.

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Bünyamin Simsek (V) ønsker at lave dedikerede p-pladser til håndværkere i byen. Det er ikke lovligt, så han skal have tilladelse fra transportministeren til at prøve det af i to år.

Ordningen skulle fungere efter samme princip, som når der bliver oprettet p-pladser til handikappede eller folk i elbiler.

Det er ikke rimeligt, at de i dag bliver presset til ulovlige parkeringer for at gøre deres arbejde.

Bünyamin Simsek (V), rådmand

- Det er vigtigt, at vi får p-pladser reserveret til håndværkerne. De udgør motoren, som gør det muligt at fortsætte udbygningen af Aarhus og skabe et solidt fundament for vækst i byen. Det er ikke rimeligt, at de i dag bliver presset til ulovlige parkeringer for at gøre deres arbejde, siger Bünyamin Simsek i en pressemeddelelse.

Den lokale håndværkerforening hilser forslaget velkommen.

Kunderne kommer til at betale

- I dag bruger håndværkerne meget tid på at køre rundt i Midtbyen for at lede efter en parkeringsplads. Det er en dyr og dårlig anvendelse af håndværkertimerne og giver endnu mere trængsel på gaderne. I sidste ende er det kunderne, der kommer til at betale for spildtiden, og det kan jo ikke være rimeligt, lyder det fra Søren Dyhr fra Aarhus Håndværkerforening.

02:53

VIDEO: For nylig kunne vi fortælle, at der er for få ledige p-pladser med ladestationer til elbiler i Aarhus. Kommunen erkender problemet i indslaget. 

Luk video

Politisk møder idéen en blandet modtagelse. Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, er positiv.

- Det er en fremragende idé, som det kunne være godt at få afprøvet i Aarhus. For år tilbage var forslaget oppe at vende uden at komme videre. Det var en skam, siger Kristian Pihl Lorentzen til TV2 ØSTJYLLAND.

Frygter for gabende tomme pladser

Mere skepsis er Dansk Folkepartis ditto, Kim Christiansen. Han frygter for uudnyttede p-pladser.

Hvis vi ser p-pladser rundt om i byen, der er gabende tomme uden for normal arbejdstid, fordi de er forbeholdt håndværkere, så er det ikke smart.

Kim Christiansen (DF), medlem af folketinget

- Hvis vi ser p-pladser rundt om i byen, der er gabende tomme uden for normal arbejdstid, fordi de er forbeholdt håndværkere, så er det ikke smart.

- I stedet bør kommunen være bedre til at udstede særlige tilladelser og give håndværkerne lov til at holde steder, der muligvis ifølge loven ikke er lovligt, siger Kim Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ægtepar vandt parkeringsstrid: Pengene er allerede brugt

Rådmanden har taget højde for DF'erens bekymring.

Skal være tilgængelige for andre

- Vi skal gøre det sådan, at den øvrige tid, hvor håndværkerne ikke bruger pladserne, skal de være tilgængelige for andre, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der skal også laves helt nye parkeringspladser, og nogle af dem kunne så med fordel blive dedikeret til håndværkere. Vi er nødt til at gøre noget for at give dem bedre rammevilkår, supplerer han.

Bünyamin Simsek har skrevet til transportministeren og bedt om tilladelsen til det toårige forsøg. Den forespørgsel venter han svar på.

Forslaget

- For at benytte de dedikerede håndværkerparkeringspladser vil der kunne stilles krav om bilens størrelse og anvendelsesmulighed samt krav om forudgående ansøgning og tilladelse fra kommunen.

- Ved etablering af pladserne skal både vejmyndighed og politi godkende placering,
hensigtsmæssighed, tidsmæssige udstrækning og omfang.

- Det er i dag muligt at udstede erhvervslicenser til håndværkere, men denne ordning
tilgodeser ikke, at der rent faktisk er ledige pladser til parkeringen.

Kilde: Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Intet i lovgivningen der hindrer forslaget

Derfor har Transport-, bygnings- og boligministeren heller ikke nogen kommentar på nuværende tidspunkt, da rådmandens henvendelse er under behandling i ministeriet.

- Kommuner kan med politiets samtykke fastsætte færdselsmæssige bestemmelser om bl.a. parkering og standsning. Om der ved reservation af parkeringspladser til erhvervsbiler varetages saglige hensyn må bero på en konkret vurdering, men der er praksis for, at der udover færdselsmæssige hensyn også kan varetages hensyn af mere almen karakter, oplyser ministeriet dog i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

- Hvis Aarhus Kommune efter samtykke med politiet således vurderer, at hensynet til særlige parkeringspladser til erhvervsbiler er tungtvejende nok, er der umiddelbart ikke noget i lovgivningen, der hindrer det, lyder det videre.