Rådmand: Tvungen vuggestue er synd for børnene og et 'monster'

Det er synd for de børn fra ghetto-områder, der bliver tvunget i vuggestue, mener rådmand for Børn og Unge i Aarhus

- Det er et bureaukratisk monster, og det er rigtig synd, at de her børn ikke bare får lov til at være børn sammen med danske kammerater i en vuggestue.

Thomas Medom, der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, er langt fra begejstret for en ny aftale, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mandag har indgået. 

Aftalen betyder, at børn, der kommer fra et ghetto-område og som er over ét år, fra næste år skal tvinges til at gå i vuggestue 25 timer om ugen.

Helt konkret skal børnene være i et såkaldt læringstilbud på 25 timer, som skal fordeles hen over ugens fem dag, og så vidt muligt være i børnenes vågne timer. Hvis børnene ikke møder op, bliver forældrene trukket i børnechecken.

quote Jeg tror, der er nogen børn, som kommer til at mistrives i det her.

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune

Discount og mistrivsel 

Ifølge aftalen så skal læringstilbuddet ligge uden for eksisterende vuggestuer, men kan godt etableres ved siden af eller i samme bygning som en vuggestue eller dagtilbud.

- Det, de skal ind i, er discount læringstilbud, hvor de skal lære om demokrati og grundlovsdag og alt mulig andet. Jeg synes, det er synd for børn, at de skal i obligatorisk læringstilbud for sig selv, hvor forældrene skal betale for bleerne og frokosten, siger Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Rådmanden har ikke noget imod, at der kommer obligatoriske vuggestuer og børnehaver, men han synes, at den aftale, der nu er indgået, er 'rigtig, rigtig uheldig'.  

- Jeg tror, der er nogen børn, som kommer til at mistrives i det her, eller i hvert fald får nogle rigtig, rigtig svære dage, når de skal til at lære om demokrati i stedet for at lege og passe deres søvnrytme. Jeg er også bange for, at det bliver dyrt og noget bøvl, når vi skal i gang med det her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Det er et bureaukratisk monster, og det er rigtig synd, at de her børn ikke bare får lov til at være børn.

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune

Stopur og skemaer

Thomas Medom ser helst, at man fortsætter, som man gør nu, hvor børnene lærer dansk gennem leg med andre børn, der taler dansk, og udvikler sproget gennem leg.

- Det er en nedvurdering af alle de pædagoger, der er i vuggestuerne. Jeg synes, det er ærgerligt, at den idé har udviklet sig til det her. Det er en underlig ting mellem opbevaring og en daginstitution, siger Thomas Medom.

Ifølge Medom skal pædagogerne nu til at stå med stopur og skemaer, ligesom de kan komme i fængsel i et år, hvis de glemmer at underrette.   

- Hvis børnene har været der under 25 timer, så skal forældrene trække i børneydelse, hvis de har været over 25 timer, så sender vi en regning på bleerne og på maden, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND. 

Fakta om aftalen