Rådmand: Folk skal selv bestemme, om de arbejder 34 eller 40 timer

Aarhus skal lade sig inspirere af København, når det kommer til fleksible arbejdstider, mener rådmand

Modelfoto. Foto: Casper Christoffersen - Scanpix

30, 34, 37 eller 40 timer? 

Længden af medarbejdernes arbejdsuge skal i langt højere grad til debat, mener social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Thomas Medom (SF).

Han er fortaler for, at det skal være legalt at vælge en mere fleksibel arbejdstid for at få balance mellem arbejde og fritid i det omfang, man har brug for det. Derfor foreslår han nu sine byrådskollegaer i Aarhus Byråd, at Aarhus skal følge i slipstrømmen af København og lave et forsøg, hvor grupper af kommunens medarbejdere kan få lov til at definere sin egen arbejdstid inden for rimelighedens rammer. 

- De skal have bedre muligheder for at forhandle om deres arbejdstid. Det skal være en rettighed, siger rådmand Thomas Medom. 

Læs også Byrådsmedlem: Det styrker ikke glæden, hvis man tæller timerne sammen

Øvelsen med fleksibel arbejdstid prøvede man af i Københavns Kommune i 2016, hvilket ifølge en intern undersøgelse førte til større arbejdsglæde blandt medarbejderne. Den konklusion fik sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) til at foreslå, at de fleksible forhold skal indføres på forsøgsbasis inden for flere forvaltninger.

Forskellige arbejdstider

Samme løsning er social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom fortaler for. Hans forslag lyder på, at to magistratsafdelinger i Aarhus Kommune skal gøre sig nogle erfaringer i første omgang, som de andre kan drage nytte af. 

Rådmand Thomas Medom (SF) vil have mere fleksibilitet, når det kommer til arbejdstider i Aarhus Kommune. 

Det er klart, at hvis nogen skal arbejde mere, må andre arbejde mere

Thomas Medom, social- og beskæftigelsesrådmand

Mere fleksibel arbejdstid betyder dog ikke, at alle kan gå på halv tid eller deltid:

- Så kan vi ikke få det til at hænge sammen. Så vil der ikke være nok til at sørge for eksempelvis skolebørnene eller de handicappede, siger Thomas Medom og forklarer, hvordan det så kan lade sig gøre:

- Det er klart, at hvis nogen skal arbejde mere, må andre arbejde mere. Nogen har måske brug for en kortere uge på 34 timer, så de også kan hente børn, mens andre måske har bedre tid og gerne vil arbejde 40 timer.

Ifølge en ny undersøgelse er danskerne det folkefærd i EU, som har den tredjekorteste arbejdsuge.