Radikalisering: Tegn på mistrivsel

Thomas Medom (SF) om tvangsfjernelse af 15-årig dreng

02:46

Aarhus Kommune tvangsfjernede i september 2014 en 15-årig dreng med henvisning til, at faren ville radikalisere ham og sende ham til Syrien.

- Radikalisering er et tegn på mistrivsel, som vi skal kigge efter og som kan have nogle meget alvorlige konsekvenser, siger Thomas Medom (SF), der er social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune.

Tvangsfjernelsen er blandt andet sket efter underretninger fra skolen og politiet om, at drengen havde sagt, at "man gerne må slå jøder ihjel" og "selvmordsbomber er ok, hvis det er for at ramme de vantro".

- Aarhus er blevet kendt for vores Aarhus-model, som bygger på forebyggelse, exit-programmer, mentor-programmer og forældrenetværk, og det her er så det sidste skridt i forebyggelsesstigen, inden det går videre til andre myndigheder som efterretningstjenesten og politiet. Så vi sætter ind for at undgå, at der sker noget alvorligt, men selvfølgelig også for barnets skyld, siger Thomas Medom.

Se: Fjernet af frygt for radikalisering

Han fortsætter:

- Det er altid en stor og meget indgribende handling, når man fjerner et barn, eller når et barn ikke skal være sammen med sine forældre mere, men det er et tiltag, som myndighederne kan tage og skal tage for at beskytte os alle sammen og for at beskytte et barn.

Faren, som har dansk statsborgerskab, afviser over for Jyllands-Posten, at han skulle have søgt at radikalisere sønnen.

Du kan se hele interviewet med Thomas Medom i videoen øverst på siden, og du kan se mere om sagen i dagens nyhedsudsendelser på TV 2 | ØSTJYLLAND.