Radikale: Rådmand skal hedde rådkvinde

Radikale Venstre foreslår, det skal hedde 'Rådkvinde', hvis en kvinde er på posten. Den eneste kvindelige rådmand i Aarhus mener, det er noget banalt pladder

Rådmand Jette Skive (DF) ønsker ikke at blive kaldt rådkvinde.

1 af 2

Fremover skal kvindelige rådmænd i Aarhus ikke bære betegnelsen 'rådmand, men 'rådkvinde'.

Det foreslår to radikale byrådsmedlemmer i Aarhus Kommune, Eva Borchorst Mejnertz og Rabih Azad-Ahmad.

Radikale Venstre foreslår samtidig, at Aarhus Kommune fremover benytter betegnelsen 'forperson' i stedet for betegnelsen 'formand'.

- Det her forslag startede faktisk med, at min datter spurgte mig: 'Hvorfor er det egentlig altid mænd, der bestemmer?'. Hun sagde, at jeg altid snakkede om rådmænd og formænd. Det synes hun var helt virkelig mærkeligt og dumt. Jeg har også i mit eget liv studset over de her betegnelser. Det føles mærkeligt at være kvinde og blive kaldt mand i udvalg, siger Eva Borchorst Mejnertz til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også René er mand i 'kvindefag': Kan blive udsat for lidt af hvert

Jeg er rådmand, og det agter jeg at blive ved med at være. Jeg synes, det er noget banalt pladder.

Jette Skive, Rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune (DF)

Forslaget indebærer, at betegnelserne 'forkvinde' og 'formand' benyttes, når kønnet på forpersonen er kendt.

Hvis en forperson ønsker at benytte betegnelsen forperson om sig selv, skal det være muligt. Transkønnede skal ligeledes have mulighed for at vælge den ønskede betegnelse.

Kvindelig rådmand takker nej til forslaget

Forslaget falder imidlertid ikke i god jord hos kommunens eneste kvindelige rådmand, Jette Skive (DF), som er rådmand for Sundhed og Omsorg:

- Jeg er rådmand, og det agter jeg at blive ved med at være. Jeg synes, det er noget banalt pladder. Det er sådan noget feministisk pladder, som jeg slet ikke kan følge og langt ud over, hvad jeg synes er vigtigt her i livet, siger Jette Skive til TV 2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det kan betyde, at piger tænker, man ikke kan være med til at bestemme noget.

Eva Borchorst Mejnertz, byrådsmedlem, Aarhus Kommune (R)

- Det er en stillingsbetegnelse, og sådan er det. Det er en gammel tradition, og den vil jeg meget gerne holde fast i. Mit køn har det helt fint, om jeg bliver kaldt mand eller kvinde - i den her forbindelse.

Den udmelding overrasker dog ikke Eva Borchorst Mejnertz, der mener, at Jette Skives synspunkt understreger en pointe i De Radikales forslag.  

- Forslaget handler jo faktisk om frihed, så det betyder også, at hun skal lov til at kalde sig rådmand, siger Eva Borchorst Mejnertz til TV2 ØSTJYLLAND.

Børn påvirkes af de ord, de hører

De Radikale henviser til, at betegnelserne betyder noget for, hvordan børn oplever verden.

- Det kan betyde, at piger tænker, man ikke kan være med til at bestemme noget. Det kan bliver internaliseret, og det synes jeg ikke er hensigtsmæssigt. Det her forslag er et lille nøk, som måske kan have ret stor betydning, siger Eva Borchorst Mejnertz til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Eva blev kaldt 'lede sæk': Man bliver ked af det

Hun påpeger, at Elevrådet på Aarhus Katedralskole allerede har vedtaget, at de kun vil benytte betegnelsen forperson.

- Det tyder for mig på, at de unge er opmærksomme på, at de bliver påvirket af det, siger Eva Borchorst Mejnertz til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg synes, det her er rigtig, rigtig vigtigt. Det er rigtig vigtigt, hvordan vi påvirker vores børn.