Rachid fra Gellerup: Vi føler os endelig som en del af Aarhus

Den nye helhedsplan i Gellerup vil åbne bydelen op og forbedre det socialt udsatte boligområde, og det ser ud til at lykkes

02:24

Nye veje og nye fodboldbaner er blot få elementer i den store makeover, som Gellerup er ved at undergå.

Ifølge Rachid Rachid, som er vokset op i Gellerup – og stadig bor der, har helhedsplanens ændringer allerede nu store og positive effekter på det socialt udsatte område.

- Det gode ved helhedsplanen er, at man har sørget for ikke bare at bygge og renovere, fordi det er en ghetto, men man har gjort det for hele Aarhus’ skyld. Vi, der bor herude, føler os endelig som en del af Aarhus, siger Rachid Rachid.

Læs også Nye kontanthjælps-regler får folk i Gellerup til jobtræning

Takket være en milliardinvestering fra Aarhus Kommune fremstår bydelen ikke længere isoleret og lukket, men lys og åben. Og Rachid Rachid kan allerede nu mærke, hvordan området er steget i kurs fra tidligere at have været et meget lukket boligområde. 

- Tidligere blev man automatisk det sorte får, når man sagde, at man var fra Gellerupparken. Det har ændret sig nu, siger han.

Læs også Optimismen spirer så småt i Gellerupparken

Det var årtier med for mange på offentlig forsørgelse og for meget småkriminalitet, der var årsagerne til, at Aarhus Byråd i sin tid valgte at gøre op med det socialt udsatte boligområde.

- Nu forsøger man at lave en rigtig by med byrum, og for at det kan lade sig gøre, skal man have flere funktioner herud. Man kan ikke have det hele samlet i centret. Man skal for eksempel have en bygade med forretninger, siger Gøsta Knudsen, tidligere stadsarkitekt fra Aarhus.

Læs også Sådan kommer ny ungdomsby til at se ud

Konceptet med nedrivningen af gamle boligblokke, etableringen af nye veje og forretninger kan ifølge Gøsta Knudsen sagtens overføres til andre socialt udsatte boligområder.

- Tidligere har man bare forskønnet boligerne og regnet med, at det hele ville blive bedre. Men det viser alt erfaring, at det ikke gør. Man er nødt til at lave nogle meget mere dybdegående ændringer som her i Gellerup, siger han.

Allerede nu er kulturerne blevet mere blandet i Gellerup, og det glæder Rachid Rachid.

- Mange herude har haft svært ved at finde ud af, hvilken kultur de skal leve efter. Men det bliver nemmere nu, fordi vi er - og bliver - mere mixet, siger Rachid Rachid fra Gellerup.

Øverst i denne artikel kan du møde Rachid Rachid i et indslag om forandringerne i Gellerup.